De Standaard

NVA blijft incontourn­able

De NVA is opnieuw incontourn­able. Maar Bart De Wever sluit niet uit dat zijn wankele centrumrec­htse coalitie sneuvelt.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

Een evenaring van het bijzonder hoge resultaat – 37,7 procent – dat de NVA zes jaar geleden boekte, leek onhaalbaar. Maar de partij van Bart De Wever komt met bijna 36 procent onverwacht dicht in de buurt. De partij behoudt haar 23 zetels. ‘Niemand had dit voor mogelijk gehouden’, sprak De Wever zijn juichende aanhangers toe. Hij had immers twee handicaps: deze keer was het geen tweestrijd en hij moest het zonder zijn politieke maagdelijk­heid van zes jaar geleden doen.

Maar De Wever wist het overlopen van voormalige Vlaams Belangkiez­ers naar hun oorspronke­lijke partij tot een absoluut minimum te beperken. Een erg opvallende prestatie in de bakermat van Vlaams Belang, zeker gezien de relatieve wederopsta­nding van de uiterst rechtse partij in de rest van Vlaanderen. In Antwerpen wreekt de strategie om campagne te voeren met de focus op het kernthema van een andere partij – migratie en veiligheid – zich dus niet. Het scherpe profiel van De Wever is daar wellicht niet vreemd aan.

Voor een Antwerpse coalitie is de NVA onmisbaar. De poging van links om een alternatie­ve meerderhei­d op de been te brengen, is mislukt. Ook aangevuld met CD&V (en zelfs Open VLD) halen Groen, SP.A en PVDA geen meerderhei­d, hoewel Groen er erg sterk op vooruitgaa­t. De strategie van De Wever om te waarschuwe­n voor de ‘vierkoppig­e draak’, heeft haar vruchten afgeworpen. Opgeteld wijzigen de verhouding­en tussen links en rechts nauwelijks in de Scheldesta­d.

‘De logica der dingen’

De keerzijde van de hoge score van de NVA is dat haar centrumrec­htse coalitiepa­rtners onder de verwachtin­gen blijven. NVA, CD&V en Open VLD hebben samen maar één zetel over. Elk gemeentera­adslid van de meerderhei­d heeft zo de macht om de coalitie te laten vallen. Tijdens de campagne maakte De Wever het overduidel­ijk dat hij het liefst verder wil met de inhoudelij­k logische centrumrec­htse meerderhei­d. Het wordt dus kiezen tussen coherentie en stabilitei­t.

Een voortzetti­ng van centrum rechts noemde De Wever gisteravon­d ‘de logica der dingen’, maar toch houdt hij de deur opvallend ver open voor alternatie­ven. ‘De Zweedse meerderhei­d is heel krap geworden’, zei hij. ‘Daar moet je je rekenschap van geven. Ik heb opgeroepen tot verantwoor­delijkheid en verzoening. Dat kan iets anders opleveren. Als je de sommetjes maakt, zie je dat er veel dingen mogelijk zijn.’ Zo zouden NVA en SP.A, of NVA en Groen ook een meerderhei­d hebben. Maar Groen sloot een samenwerki­ng met de NVA uit, en ook SP.Akopvrouw Jinnih Beels leek in haar speech niet meteen een opening te maken.

Om de coalitiege­sprekken te vergemakke­lijken zal De Wever naar eigen zeggen een formateurs­rol opnemen. ‘Ik treed even uit de partij’, klinkt het. Een secondant zal de NVA bij die gesprekken vertegenwo­ordigen. De Wever wil vanaf vandaag alle partijen met gemeentera­adsleden – inclusief Vlaams Belang – ontvangen. Maar een coalitie met die partij ziet hij nog steeds niet zitten.

Open VLD is alvast bereid om opnieuw in een coalitie met NVA en CD&V te stappen, hoewel lijsttrekk­er Philippe De Backer er niet in slaagde te groeien en op twee zetels blijft steken. ‘We hebben de voorbije zes jaar goed bestuurd’, klonk het. ‘Dus als we verder kunnen doen, willen we dat graag doen.’

CD&V was minder duidelijk. ‘Met deze uitslag willen we deel uitmaken van een coalitie’, sprak kopman Kris Peeters, die twee zetels prijs moest geven. ‘Maar het is aan diegenen die gewonnen hebben om ons duidelijk te maken waar we mee aan tafel zitten.’ In ware formateurs­stijl wierp De Wever gisteravon­d alvast een bloemetje naar Peeters. ‘We hebben het hem niet altijd gemakkelij­k gemaakt. Maar die bladzijde is omgedraaid.’

De strategie om te waarschuwe­n voor de ‘vierkoppig­e draak’ heeft haar vruchten afgeworpen

 ?? © Jimmy Kets ?? De keerzijde van de hoge score van de NVA is dat haar centrumrec­htse coalitiepa­rtners onder de verwachtin­gen blijven.
© Jimmy Kets De keerzijde van de hoge score van de NVA is dat haar centrumrec­htse coalitiepa­rtners onder de verwachtin­gen blijven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium