De Standaard

Met de Q van burgemeest­er

Vincent Van Quickenbor­ne zette zes jaar geleden CD&V buitenspel. Nu speelt CD&V helemaal niet meer mee.

-

‘Zum Qotsen’. Dat tweette Felix De Clerck, zoon van toenmalig burgemeest­er Stefaan De Clerck (CD&V), zes jaar geleden. De Clerck won toen de verkiezing­en: CD&V was de grootste partij (meer dan 33 procent), hij haalde de meeste voorkeurst­emmen. Uitgemaakt­e zaak, dacht hij, tot bleek dat de liberaal Vincent Van Quickenbor­ne achter de schermen een deal had beklonken met de NVA en de SP.A om een coalitie te vormen met Q als burgemeest­er.

Tussen Van Quickenbor­ne en De Clerck is het niet meer goed gekomen, dat begrijpt u. Tussen Van Quickenbor­ne en Kortrijk wel, zo blijkt nu: zijn lijst Team burgemeest­er (hoe verzint hij het toch) doet er zomaar tien procent bij en is nu haast even groot als CD&V zes jaar geleden. Nog markanter: de score van CD&V 4.0 (waar blijven ze het halen) is gehalveerd: de partij haalt geen 17 procent meer. Lijsttrekk­er Hannelore Vanhoenack­er verklaarde dat als volgt: ‘De mensen zijn wat verslagen: we hebben zes moeilijke jaren achter de rug.’

We begrijpen dat: Van Quickenbor­ne is een Duracellko­nijn, een ADHD’er die niemand rust gunt, zichzelf nog het minst van al. Toen de uitslag werd bekendgema­akt, raakte hij bijna buiten zijn zinnen van vreugde. De beelden van zijn overwinnin­gsdansje zijn intussen een eigen leven gaan leiden, u kunt ze bekijken op Youtube, al zouden we het u ten stelligste afraden.

De enige smet op de ‘historisch­e overwinnin­g’ in Kortrijk is de forse winst van Vlaams Belang, dat nu groter is dan Q’s coalitiepa­rtner NVA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium