De Standaard

Tsunami op de tatami

In Middelkerk­e weten ze al zeker wie de burgemeest­er wordt: Lijst Dedecker is de grootste partij geworden.

-

Zes jaar geleden stond het hier zo: ‘De meeste voorkeurst­emmen, bijna de grootste fractie: Dedecker haalde een mooi maar nutteloos resultaat.’ De titel van het stukje was: ‘De zwanenzang van een coach.’

Mooi niet. JeanMarie Dedecker werd zes jaar geleden ondanks een puik resultaat uit de coalitiege­sprekken gehouden door de andere partijen, omdat hij nu eenmaal JeanMarie Dedecker is. Maar Dedecker is er de man niet naar om dan een beetje op de tatami te gaan liggen grienen. Hij voerde zes jaar lang ongemeen harde oppositie en toonde zich in de campagne strijdvaar­diger dan ooit tevoren. ‘Na achttien jaar wanbeleid, gekenmerkt door tal van onregelmat­igheden en vriendjesp­olitiek, verdienen de Middelkerk­enaars beter. Wij zullen de stal uitmesten, de rotte appels uit de mand zwieren en schoon schip maken.’ Alleen ‘de beerput leeg scheppen’ ontbrak nog op zijn lijstje.

Dedecker doelde met al die beeldspraa­k vooral op de soap rond het nieuw te bouwen casino in zijn geboortedo­rp. Er waren klachten over de toewijzing, het gerecht voerde huiszoekin­gen uit bij enkele beleidsvoe­rders van de gemeente. Burgemeest­er Janna RommelOpst­aele (Open VLD) heeft uiteindeli­jk toch een bouwvergun­ning verleend, zeer tegen de zin van Dedecker. Die heeft alvast laten weten zeker niet met Open VLD te willen besturen. En hij is aan zet, want Lijst Dedecker boekte 18 procent winst en is nu ongenaakba­ar de grootste partij, met 43,8 procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium