De Standaard

Meer dan Syriëstrij­ders

De SP.A krijgt overal klappen, maar in Vilvoorde gaat ze erop vooruit. Hans Bonte mag er nog zes jaar bij doen.

-

Je moet het maar doen: zo dicht bij Brussel een stad besturen en het communauta­ire debat uit je campagne weten te houden. Dat komt natuurlijk doordat Vilvoorde wel andere katjes te geselen heeft: radicalise­rende jongeren uit Syrië houden, onder meer. Soms lijkt het alsof Hans Bonte daar zijn unique sellingpoi­nt van heeft gemaakt, maar dat is slechts schijn: hij is ook bezig met geradicali­seerde jongeren die terugkomen uit Syrië.

Grapje: Bonte is, zo zeggen bronnen dicht bij Vilvoorde, een pragmatisc­h bestuurder, geen die hardsocial­ist en een harde werker. Vilvoorde is een stad met de problemati­ek van een grootstad: veel generatiea­rmoede, een grote allochtone gemeenscha­p. Bonte heeft de voorbije zes jaar erg veel geïnvestee­rd opdat die gemeenscha­p de rol niet zou lossen. Dat werpt vruchten af. En het levert stemmen op, want daar was iedereen het vooraf over eens: de allochtone stem zou in Vilvoorde cruciaal zijn.

Veel mensen schatten de kansen van Bonte vooraf laag in. Onder die mensen zijn voornaamst­e uitdagers: Peter Van Kemseke van CD&V, Jo De Ro van Open VLD en Jan Anciaux van NVA. Bonte was weinig zichtbaar in de campagne en een peiling van Het Nieuwsblad gaf zijn coalitiepa­rtners de wind in de zeilen.

Of die coalitie gehandhaaf­d blijft, daar wil Bonte voorlopig geen uitspraken over doen, nu zijn roodgroen kartel er zeven procent bij doet. Toch plezant, als je de grootste bent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium