De Standaard

EN DE POPULAIRST­E IS ...

- VAN ONZE REDACTEUR BART DE NEVE

76.702 stemmen kreeg Bart De Wever zondag. Geen politicus deed het beter. Maar dat maakt hem nog niet de populairst­e.

Om te weten wie dat wél is, volstaat het niet om de stemmen te tellen. We moeten het aantal gekregen stemmen afwegen tegenover het totale aantal uitgebrach­te stemmen. Omdat Antwerpen groter is dan pakweg Brakel, is het voor De Wever immers gemakkelij­ker om veel stemmen te halen dan voor Alexander De Croo.

Wie is dan wel de populairst­e? De winnaar is Sandy Evrard van een lokale lijst in Mesen. In dat piepkleine dorpje in WestVlaand­eren trokken zondag net geen zevenhonde­rd inwoners naar de stembus. Liefst 66 procent van hen stemde op de 49jarige leraarspek­slager die ook al zestien jaar burgemeest­er is.

Ter vergelijki­ng: in Antwerpen kleurde maar 27 procent van de Antwerpena­ars het bolletje achter de naam van De Wever.

Kris Poelaert, lijsttrekk­er van CD&V in Herne (VlaamsBrab­ant), haalde 2.928 voorkeurst­emmen op 4.802 geldig uitgebrach­te stemmen. Dat is 61 procent.

Ook populair is Bart Dochy, de lijsttrekk­er van CD&V/VD in Ledegem. Hij haalde 3.750 voorkeurst­emmen, of 55 procent van de 6.854 geldige stemmen in de WestVlaams­e gemeente.

Ook Marlutje Jackers (GBIC Herstappe) en Lieven Janssens (Actiev – Vorselaar) gingen elk met 50,7 procent met meer dan de helft van de stemmen lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium