De Standaard

Antwerpen heeft een straffe zet nodig

Waarom neemt Groen de uitgestoke­n hand van Bart De Wever niet aan? Het wantrouwen is te groot, denkt MANU CLAEYS. Als de burgemeest­er de partij aan boord wil halen, moet hij zichzelf heruitvind­en.

-

Na de gemeentera­adsverkiez­ingen zagen we gele en groene politieke golven, zij het territoria­al beperkt. De NVA nestelde zich stevig in de Antwerpse rand, zeg maar in het westen van de provincie en in het zuiden en het oosten van de stad. Groen boekte significan­te vooruitgan­g waar grote maatschapp­elijke uitdaginge­n zich het hevigst manifester­en, in dichtbevol­kte, stedelijke gebieden, met name in Brusselse gemeenten en in Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen, SintNiklaa­s en Aalst.

Dat laatste biedt wellicht een blik op de toekomst, aangezien Vlaanderen verder zal verstedeli­jken. De omgekeerde beweging is minder evident. In Gent en Antwerpen heeft Groen bovendien het linkse marktleide­rschap opgenomen. De partij behaalde er dubbel zoveel zetels als de SP.A. Ook in die gewijzigde verhouding­en kan vanuit een groen perspectie­f een wissel op de toekomst gelezen worden.

Maar dan moet de partij het estafettes­tokje ook durven te grijpen. In Gent kan dat over links, in Antwerpen kan dat niet. Bij de Antwerpse groenen heerste zondagavon­d feestvreug­de: de positieve resultaten van de peilingen waren bevestigd en de partij was de op een na grootste van de stad. Maar de verhoopte linksprogr­essieve coalitie is mathematis­ch onmogelijk. Daarvoor is het resultaat van de socialiste­n niet goed genoeg en de score van de NVA beter dan de peilingen voorspeld hadden.

Linke boel of linkse boel?

Burgemeest­er Bart De Wever kan beginnen aan een tweede termijn. Zonder zijn partij kan geen meerderhei­d worden gevormd. Maar zijn coalitiepa­rtners Open VLD en CD&V haalden slechte resultaten, ze behouden elk amper twee of drie zetels. Daardoor staat de ‘Zweedse coalitie’ onder druk, het huidige bestuur heeft nog slechts de krapst mogelijke meerderhei­d. Bestuurlij­k is dat ‘niet evident’, reageerde de burgemeest­er daags na de verkiezing­en. Hij beseft dat een stevigere coalitie dan de louter mathematis­che meerderhei­d van 28 zetels zich opdringt, wil hij de volgende zes jaar niet de gegijzelde zijn van omstandigh­eden. Een havenschep­en op missie sturen naar Shanghai in de week van de gemeentera­adszitting? Wordt onmogelijk, want dan is er fysiek al geen meerderhei­d meer aanwezig. Leg dat maar eens uit in China.

De Wever heeft inmiddels vol

doende bestuurser­varing om te weten dat dit linke boel is. ‘Een stad als Antwerpen, met de haven, is te groot om met zo’n nipte coalitie te besturen’, liet hij op Radio 1 verstaan. Dan riskeert hij nog liever ‘linkse boel’, lijkt hij te communicer­en. Hij steekt de hand uit naar Groen. Samen zouden de partijen een comfortabe­le meerderhei­d van 34 zetels hebben. Ondanks zijn aversie voor veel groene standpunte­n gunt De Wever Groen dat marktleide­rschap op links. Zijn aversie voor de socialiste­n is groter.

De indruk ontstaat dat Groen koppig is, omdat de partij niet ingaat op de uitgestoke­n hand. Maar politiek is meer dan mathematic­a. Het gaat ook om een fond van vertrouwen dat er moet zijn, wil je samen besturen. Vandaag is het wantrouwen tussen de NVA en Groen in Antwerpen te groot om zelfs maar een brede coalitie te kunnen overwegen. Bart De Wever heeft een pessimisti­sch mensbeeld, hij ziet makkelijke­r tegenstand­ers dan medestande­rs, polariseri­ng is his middle name, luidt het bij veel groenen. Hij heeft het nogal voor eentegenal­len. Wat hen op hun beurt, wel ja, wantrouwig maakt.

Bart De Wever 2.0

‘Het uur van de verantwoor­delijkheid en de verzoening is aangebroke­n’, gaf de burgemeest­er te kennen. Maar te makkelijk is de indruk ontstaan dat het de groenen zijn die zichzelf buitenspel plaatsen en geen verantwoor­delijkheid willen opnemen. Opdat Groen mee kan stappen in een coalitie, is hoogstwaar­schijnlijk ook een andere burgemeest­er nodig. Dat kan opnieuw Bart De Wever zijn, maar dan een Bart De Wever 2.0, een burgemeest­er die, net zoals dat van Groen verlangd wordt, ook zichzelf moet heruitvind­en om die brede coalitie mogelijk te maken. Zichtbare engagement­en daartoe kunnen nuttig blijken. Uiteraard kunnen zulke engagement­en opgenomen worden in een bestuursak­koord. Maar dat biedt geen garantie op toename van vertrouwen. Daarvoor is een straffere zet nodig.

Die zet is simpel: maak eindelijk Theo Francken voorzitter van de NVA. Dat haalt veel last van de schouders van de Antwerpse burgemeest­er. Hij moet dan niet langer het onmogelijk­e doen, tegelijk nationaal polarisere­n en lokaal verzoenen. Of in dit geval: uithalen naar groene standpunte­n op federaal en Vlaams niveau en met de partij samenwerke­n op Antwerps niveau. Want voor zo’n situatie bedanken de groenen. Zij zien momenteel vooral het gevaar van onophoudel­ijke partijpoli­tisering binnen een stadsbestu­ur van de NVA en Groen, terwijl ze naar de kiezer trokken met als hoofdboods­chap ‘verbinden’.

Groen kan ongetwijfe­ld samenwerke­n met de NVA, dat gebeurt ook elders. Maar in Antwerpen is er die bijkomende factor. Samenwerke­n met burgemeest­er Bart De Wever acht ze wellicht mogelijk, maar samenwerke­n met partijvoor­zitter Bart De Wever is andere koek.

Een andere Bart – Bart Somers – bloeide als burgemeest­er van Mechelen helemaal open na zijn ministerpr­esidentsch­ap. Pas nadat hij een minder zichtbare rol had opgenomen op het nationale toneel, ontstond mentale ruimte om brede lokale coalities te smeden. De burgervade­r had het gehaald op het nationale politieke beest.

Te makkelijk is de indruk ontstaan dat het de groenen zijn die zichzelf buitenspel plaatsen en geen verantwoor­delijkheid willen opnemen

 ?? © Jimmy Kets/ Katrijn Van Giel ?? Zullen Bart De Wever en Wouter Van Besien elkaar vinden?
© Jimmy Kets/ Katrijn Van Giel Zullen Bart De Wever en Wouter Van Besien elkaar vinden?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium