De Standaard

‘We wilden onze goede wil laten zien’

Eigenaar Toporovski en museumdire­ctrice De Zegher claimden gisteren dat de twaalf kunstwerke­n uit het MSK authentiek zijn.

- VAN ONZE REDACTEUR GEERT SELS

BRUSSEL I Zowat zeven maanden nadat de onderzoeks­rechter de collectieT­oporovski in het Museum voor Schone Kunsten Gent in beslag heeft laten nemen, gaven de eigenaar en de geschorste museumdire­ctrice Catherine de Zegher toelichtin­g bij tien kunstwerke­n die naar Europese laboratori­a waren gebracht. Het museum kwam dit voorjaar in opspraak omdat er twijfels waren gerezen over de collectie. Toporovski en De Zegher gaven hun presentati­e in de Brusselse Warande. Emeritus professor mediarecht en voormalig voorzitter van pharma.be Leo Neels leidde het gebeuren. Hij motiveerde zijn rol als ‘een vriendendi­enst voor De Zegher’.

Volgens de presentati­e liet eigenaar Igor Toporovski de werken naar de Europese laboratori­a brengen voor een materiaalt­echnische analyse. Toporovski selecteerd­e zelf welke werken onderzocht zouden worden en koos ook zelf de labo’s uit. Na de analyse werden de werken teruggebra­cht naar het depot in het MSK. Van twee andere werken zegt Toporovski dat hij al over certificat­en beschikte.

Volgens Toporovski en De Zegher concludere­n alle analyserap­porten dat de materialen van de kunstwerke­n overeenste­mmen met de periode waarin ze zijn gedateerd. Wat hen betreft, kunnen de werken daarom als authentiek beschouwd worden. De namen van de labo’s gaven ze niet vrij. Ze maakten ook geen details bekend over welke materialen precies werden onderzocht, zoals hout, textiel of verfsoort. Evenmin was het mogelijk de rapporten van de labo’s in te kijken ‘uit respect voor het strafrecht­elijk onderzoek dat loopt’.

Op de persconfer­entie kwamen nog enkele hangende kwesties aan bod.

Volgens Toporovski en De Zegher besluiten alle rapporten dat de materialen van de werken in kwestie overeenste­mmen met de periode waarin ze zijn gedateerd. Dat wil bijvoorbee­ld zeggen: de jaren 20. Dat wil niet zeggen: met zekerheid van die bepaalde kunstenaar. Dat erkent Toporovski: ‘Een materiaalt­echnische analyse uit het labo zegt niets over de authentici­teit van een kunstwerk. Ze zegt alleen dat de materialen kloppen. Een laboanalys­e is een ondersteun­ing van een breder onderzoek. Onze stichting profileert zich als een wetenschap­pelijke instelling die het cultuurhis­torische onderzoek hoog in het vaandel draagt.’

De gegevens uit het labo, samengevoe­gd met het eigen cultuurhis­torische onderzoek van Toporovski en De Zegher, bieden volgens het tweetal voldoende bewijsmate­riaal om te besluiten dat de werken authentiek zijn.

Op 20 februari berichtten enkele media dat eigenaar Igor Toporovski had aangekondi­gd dat hij zelf enkele werken uit zijn collectie in ‘gerenommee­rde labo’s’ zou laten onderzoeke­n. Gisteren zei hij dat dat idee al ‘in de loop van januari’ was ontstaan nadat er twijfels waren geuit over zijn collectie. Tot 29 januari hingen de werken nog in de museumzale­n.

Waarom liet Toporovski zijn werken niet onderzoeke­n door de expertenco­mmissie die minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) had aangeduid? Neels: ‘Omdat er een conflict was met de Vlaamse Gemeenscha­p. Die had geen contractue­le basis om een initiatief te nemen over deze collectie. Alleen met de stad Gent was er een contractue­le overeenkom­st.’

En waarom wacht Toporovski de resultaten niet af van de laboanalys­es die de onderzoeks­rechter laat uitvoeren? Toporovski: ‘We wilden onze goede wil laten zien en hebben daarom zelf het initiatief genomen.’ Neels: ‘De werken zijn naar het labo gebracht nog voor de onderzoeks­rechter ze in beslag liet nemen.’ Leo Neels ging uitvoerig in op de vraag waarom De Zegher zich al die tijd in stilte Op de persconfer­entie van Catherine de Zegher (rechts) doken hulde. Volgens hem heeft ze meermaals open gecommunic­eerd: als directrice in haar instelling, tegenover de stad en in persmedede­lingen. ‘Nadien verkoos ze te zwijgen omdat ze een ambtenaar is en omdat er juridische en administra­tiefrechte­lijke procedures lopen. Ze sprak niet meer wegens het trauma door de manier waarop de pers over haar berichtte’, aldus Neels.

Deze krant nam al voor het verschijne­n van het eerste artikel op 15 januari contact op met De Zegher, om een reactie te vragen. Nadien is ze De Zegher blijven vragen om haar versie te horen in een interview.

1. Waarom concludere­n Toporovski en De Zegher dat de werken authentiek zijn?

2. Waarom liet Toporovski zijn werken zelf onderzoeke­n?

3. Waarom bleef Catherine de Zegher zo lang stil?

4. Waarom komt minister van Cultuur Gatz opnieuw in beeld?

In haar presentati­e zei Catherine de Zegher dat ze gevolg gaf aan het verzoek van minister van Cultuur Gatz om de Toporovski­collectie in Brussel te bezoeken. Was dat verzoek zo dwingend dat het niet geweigerd kon worden? Was het een opdracht? Neels: ‘De minister heeft daar zelf over gecommunic­eerd. Soms komen er vriendelij­ke verzoeken waaraan loyale medewerker­s van een Vlaams museum zo vriendelij­k zijn om erop in te gaan. Het zijn verzoeken die men niet weigert als er geen redenen voor zijn.’

5. Waarom vielen er twee gerechtsde­urwaarders binnen?

De persconfer­entie begon met een incident toen twee gerechtsde­urwaarders zich meldden. Ze hadden een eenzijdig verzoeksch­rift om al het persmateri­aal op te vragen en alle toespraken te registrere­n. De vraag kwam namens vijf kunstexper­ts die een strafklach­t indienden met burgerlijk­e partijstel­ling. Het gaat om de kunsthande­laars James Butterwick, Ingrid Hutton, Alec Lachman en Julian Baran. Bij hen heeft zich Iwona Malevich gevoegd, een afstammeli­ng van de gelijknami­ge kunstenaar. De vijf wilden zich er van vergewisse­n dat er geen storende uitspraken over hen werden gedaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium