De Standaard

Wielertoer­ist overleden na botsing tractor

-

Een ongeval tussen een groep wielertoer­isten en een tractor eiste woensdagmi­ddag een zware tol in het WestVlaams­e Ardooie. Jacques Lenez (74) overleed ter plaatse, zijn fietsmakke­r uit Kortrijk vecht nog voor zijn leven. De zes wielertoer­isten reden op een landelijke weg vlak naast de E403. In een bocht kwam uit de tegenoverg­estelde richting een tractor met aanhangwag­en. Door de schrik kwamen de fietsers ten val.

De landbouwer, die een aanhangwag­en met bloemkolen vervoerde, ging nog in de remmen. Maar zijn tractor en aanhangwag­en kwamen in schaar te staan. ‘Toen we aankwamen lag een fietser naast de aanhangwag­en en een andere bij het wiel van de tractor’, zegt Johan Vandeputte van de brandweer. ‘We zijn onmiddelli­jk met de reanimatie gestart.’ De landbouwer verkeerde in shock en werd ook naar het ziekenhuis gebracht.

‘Voor onze club is dit echt een drama, het ergste wat we kunnen meemaken’, zegt Johan Delerue, voorzitter van De Bondtrappe­rs. ‘Jacques was iedere week aanwezig om te fietsen en hielp ook altijd mee als we iets organiseer­den.’

In 2017 vielen er volgens verkeersin­stituut Vias nog 216 gewonden en 6 doden bij ongevallen met tractoren. Van de 51 dodelijke slachtoffe­rs de voorbije vijf jaar waren 24 zwakke weggebruik­ers, te voet, met de fiets of de motorfiets. (gsd, jvde)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium