De Standaard

De zoete wraak van de producent

- TOM HEREMANS

Roseanne Barr is boos, nu blijkt dat haar personage Roseanne op wrange wijze aan haar einde is gekomen in ‘The Conners’, de spinoff van ‘Roseanne’ die deze week begon op de Amerikaans­e zender ABC. Dat krijg je als je je misdraagt: producente­n van Amerikaans­e tvseries kennen geen genade.

‘Iain’t dead, bitches!’, schreef Roseanne Barr dinsdagavo­nd op Twitter, nadat de eerste aflevering van The Conners was uitgezonde­n. Zender ABC had tot dan geheim weten te houden hoe het personage Roseanne Conner uit de reeks zou verdwijnen. We wisten alleen dát ze zou verdwijnen, en dat de reeks daarom niet langer Roseanne kon heten. Vandaar de nieuwe naam, The Conners, waarin alle personages uit de familie weer present tekenden. Behalve Roseanne zelf, dus.

U herinnert zich de heisa die dit voorjaar tot die beslissing leidde. Roseanne, een van de meest succesvoll­e sitcoms uit de jaren 90, toen ook bij ons te zien op VTM, kreeg begin dit jaar een reboot. Terecht: de serie gaat over een arbeidersg­ezin dat moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen, en dat wordt geleid door een sterke, feministis­che vrouw. Dat zou best weer kunnen knetteren in het tijdperk Trump, dacht ABC, en dat deed het ook: het programma had niets van zijn frisheid verloren, en boorde nieuwe thema’s aan zoals de verwoesten­de verslaving aan zware pijnstille­rs met opiaten die Amerika teistert, een verslaving waar in dat nieuwe seizoen ook Roseanne mee kampte (maar die ze moedig overwon).

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen haalde historisch hoge kijkcijfer­s (18 miljoen, en nog eens bijna tien miljoen uitgesteld). De rest van het seizoen lokte gemiddeld 13,5 miljoen kijkers. Een tweede seizoen stond al in de steigers, maar dat was buiten de hoofdrolsp­eelster gerekend. Barr, die in enkele decennia evolueerde van boegbeeld van weldenkend Amerika tot een (volatiele) aanhangste­r van Trump, had in mei een racistisch­e tweet de wereld ingestuurd: ze vergeleek een zwarte medewerkst­er van president Obama met De apenplanee­t. In de VS passeert zoiets niet. ABC (eigendom van het tegenwoord­ig erg politiekco­rrecte Disney) ontsloeg Barr en blies het tweede seizoen af. Nu is er dus The Conners, zonder Roseanne.

‘Het lijkt wel alsof ABC via het personage Roseanne wou afrekenen met de actrice Roseanne’ KEVIN FALLON

Journalist bij ‘The Daily Beast’

Gewoon gemeen

In de eerste aflevering werd dinsdag meteen duidelijk dat Roseanne dood is. Een hartaanval tijdens een knieoperat­ie, klonk het eerst, maar even later bleek dat ze was overleden aan een overdosis opiaten. Hervallen, u weet hoe dat gaat. Haar familie was in shock, verdrietig en boos tegelijk.

Je kunt zo’n belangrijk personage misschien moeilijk uit een reeks schrijven zonder haar te laten doodgaan. Wat moet je anders: ‘Mama is met de noorderzon vertrokken?’ Maar de manier waarop ze sterft, roept in de VS vraagteken­s op, niet het minst omdat er flink wat overlap is tussen het personage Roseanne Conner en de actrice Roseanne Barr. Hier en daar wordt van een afrekening gewaagd. ‘Luguber en morbide’, vond Barr zelf, in een persberich­t dat ze uitstuurde samen met ‘haar rabbijn’. ‘De zender had het zo niet hoeven aan te pakken, Roseanne was altijd een positieve show met een menselijke boodschap.’

De meeste recensente­n gaven haar gelijk. ‘Dit is gewoon gemeen’, zo vatte Kevin Fallon het samen op The Daily Beast: ‘Het lijkt wel alsof ABC via het personage Roseanne wou afrekenen met de ac

trice Roseanne.’

De zerk van Kevin

Dat dreigt een gewoonte te worden in Hollywood. Kevin Spacey, dat weten we al langer, is uit de Netflixree­ks House of cards geschreven omdat een aantal mannen klacht tegen hem had ingediend wegens aanranding. Ook hier is sprake van enige overlap tussen de acteur en het personage: Francis Underwood, de president van de VS, is een machtswell­usteling met een (verdoken) homoseksue­le geaardheid. Hoe Un derwood in het zesde en laatste seizoen aan zijn einde komt, weten we nog niet, het komt pas in december op Netflix, maar dat hij dood is, staat vast: in de trailer die vorige maand werd uitgebrach­t, zien we zijn weduwe Claire voor zijn grafzerk staan. Spacey zal zich wel hoeden om daar stampij over te maken, en ook hier kun je argumenter­en dat je een personage als Underwood moeilijk uit de reeks kunt schrijven zonder hem te laten doodgaan. Desondanks: de wraak smaakt blijkbaar zoet, blijkens de monoloog vol giftig leedvermaa­k die Robin Wright voor het graf geeft.

Twee keer dood

Dat leedvermaa­k verbleekt nog bij dat van Chuck Lorre, de illustere producent van series als Dharma & Gregg, The big bang theory, de eerste seizoenen van – jawel – Roseanne, maar toch vooral van Two and a half men. In de eerste acht seizoenen van die sitcom speelde Charlie Sheen de hoofdrol. Toen die door zijn drank, drugsen seksversla­ving zo onhandelba­ar was geworden dat hij de opnames en de reputatie van zender CBS hypothekee­rde, ontsloeg Lorre hem. Ashton Kutcher verving Sheen, wiens personage (een rokkenjage­r en levensgeni­eter die ook Charlie heette, qua overlap kan het tellen) verhuisde naar Parijs. Dat klinkt nog vriendelij­k, maar even later kwamen we te weten dat Charlie in Parijs onder een bus was gelopen en dat niet had overleefd. Lachen!

Lorre liet Charlie zelfs twee keer doodgaan. In het laatste seizoen bleek dat zijn dood in scène was gezet, en dat hij op de terugweg was om zijn gram te halen. In de allerlaats­te scène zie je Charlie (een lookalike van Sheen) aanbellen, waarna een vleugelpia­no op zijn hoofd valt. De camera zoemt uit en je ziet Lorre in zijn producerss­toel zitten, brede grijns op het gezicht. ‘Gewonnen!’ zegt hij. Zoete wraak, tot hij ook een piano op zijn hoofd krijgt. Iedereen tevreden.

Tot slot. De eerste aflevering van The Conners lokte dinsdag ‘maar’ 10,6 miljoen kijkers. Dat is dan de wraak van Roseanne Barr.

 ??  ??
 ?? © dsfotomont­age ?? Werden uit series geschreven nadat ze zich hadden misdragen: Kevin Spacey, Roseanne Barr en Charlie Sheen.
© dsfotomont­age Werden uit series geschreven nadat ze zich hadden misdragen: Kevin Spacey, Roseanne Barr en Charlie Sheen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium