De Standaard

‘Ryanair volgt nergens de nationale wetgeving, in tegenstell­ing tot verklaring­en in de pers’

-

BRUSSEL I Dat hebben de vakbonden gisteren gemeenscha­ppelijk beslist, meldt de christelij­ke bediendebo­nd LBCNVK. Meerdere stakingen zijn mogelijk eind dit jaar. De vakbonden eisen de toepassing van de nationale arbeidswet­geving in de landen waar Ryanair actief is.

Het is een stakingsaa­nzegging ‘onder probatie’. Dat wil volgens de bonden zeggen dat Ryanair de kans krijgt om zijn positie ‘radicaal bij te schroeven’. Dat zal volgens de Europese vakbonden moeten gebeuren voor het eind van het jaar. ‘Anders worden er meerdere stakingen gepland eind dit jaar’, klinkt het in een persberich­t.

Ontslagen

Hans Elsen van de vakbond LBCNVK zegt dat Ryanair nog altijd nergens de nationale wetgeving toepast. ‘Daarover worden verklaring­en afgelegd in de pers, maar in de realiteit wordt het beleid niet aangepast. Zo zijn er pas nog twee mensen in België ontslagen volgens Iers recht’, zegt hij.

Ook de aangekondi­gde sluiting van de basis van Ryanair in Eindhoven is volgens de vakbondsma­n een voorbeeld van een ‘harteloos en onmenselij­k beleid’. Volgens Elsen

De bonden hadden donderdag een gesprek met de Europese Commissie. Die heeft zich volgens hen geëngageer­d ‘om de lidstaten onder druk te zetten, zodat de rechten van de Ryanairmed­ewerkers eindelijk gerespecte­erd worden op nationaal niveau’. (belga, pdd)

HANS ELSEN Vakbond LBC-NVK

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium