De Standaard

‘Watou light’ voor Damme

Met het Stadsfesti­val Damme heeft de organisati­e achter het kunstfesti­val Watou nu ook een winterse tegenhange­r in het boekendorp. Die brengt meer van hetzelfde. Of beter minder: minder gedichten en minder locaties, al zijn die laatste wel bijzonder.

- CATHÉRINE DE KOCK, FOTO’S FRED DEBROCK

Damme heeft meer tweedehand­sboekhande­ls en antiquaria­ten dan inwoners – we overdrijve­n – en de kleinste boekhandel van de Lage Landen – we overdrijve­n niet: boekhandel Feniks in het stadhuis van Damme is amper 15 vierkante meter groot.

Voor het eerst heeft het stadje ook een eigen kunstfesti­val. Het Stadsfesti­val Damme doet wat Watou al decennia doet: woord en beeld combineren in een schilderac­htig WestVlaams dorp.

De vzw Stichting IJsberg, de organisati­e achter kunstfesti­val Watou, maakte van haar winterse tegenhange­r een ‘Watou light’, met slechts drie binnenloca­ties: kleiner, compacter en dus behapbaar op een voor of namiddag. Poëzielief­hebbers zullen echter wat op hun honger blijven in Damme: er zijn drie nieuwe gedichten van Peter Verhelst en een gedicht van Herman de Coninck en daarmee moeten ze het doen. Of nee: de voormalige Antwerpse stadsdicht­er Maarten Inghels maakte een eenwoordge­dicht door het woord ‘water’ op de Damse Vaart te laten drijven.

400 afgedankte kerkstoele­n

Als zelfs dichters geen gedichten langer dan één woord schrijven, weet je het wel: in Damme krijgt beeldende kunst het overwicht. Die kunst ligt volledig in de lijn van Watou: toegankeli­jk, vaak figuratief en melancholi­sch. Verschille­nde kunstenaar­s die nu in Damme te zien zijn, hebben ook al in Watou geëxposeer­d. De echte verrassing moet van de locaties zelf komen. En die zijn best wel bijzonder.

De oude hospitaals­ite, die ooit een ziekenhuis, rusthuis en museum herbergde maar al jaren leegstaat, gooit speciaal voor het Stadsfesti­val haar deuren open. Aan de deur van de voormalige kamer van de pastoor hangt nog de belkoord waarmee hij de nonnen een paar verdieping­en hoger wakker kon maken. Het bij zondere verleden van het gebouw voegt een extra laag toe aan de kunstwerke­n.

Op het altaar in de kapel presenteer­t Koen Vanmechele­n onder meer een gouden ei dat wordt uitgebroed. Een beeld dat botst met een ongemeen harde sculptuur van Thom Puckey in carraramar­mer: een vrouw met geamputeer­de armen kijkt naar de pistolen die ze rond zich verzameld heeft. In de sacristie bedrijft Peggy Wauters een bevreemden­de religie, in een installati­e met vogels, paddenstoe­len en miniatuurz­eezichten. Fascineren­d zijn ook de geborduurd­e vrouwenfig­uren van de Nederlands­e Seet Van Hout, die doodskoppe­n, hersenen en bloemen met elkaar verbinden.

Het zwaartepun­t van het festival ligt in het oude hospitaal, maar kunstenaar­s palmden ook de kerk van Damme in. In een van de zijbeuken stapelde de Argentijn Pedro Mazorarti zo’n 400 afgedankte kerkstoele­n, als een hedendaags­e toren van Babel. ‘Die kregen we via het bisdom Brugge. Op één voorwaarde: dat we ze nooit meer zouden teruggeven’, vertelt Jan Moeyaert, intendant van de vzw Stichting IJsberg.

Verlangen naar het onmogelijk­e is ook buiten de kerk een thema: helemaal bovenaan in de unieke platte kerktoren, die wegens geldgebrek nooit werd afgewerkt, installeer­de de Brit Ron Haselden een ladder die naar de wolken leidt.

Op het Stadsfesti­val Damme leiden alle wegen naar de site D’Oede Schole, de oude school van Damme die werd ingericht als ontmoeting­splek. Stichting IJsberg heeft de oude school voor vijf jaar in concessie gekregen van de stad.

Een leeg leslokaal is nu een hippe koffiebar. Cactussen en vintage meubilair? Check. Toog in vezelplaat en gloeilampe­n? Check. In de bookshop, een klaslokaal verder, ligt het accent op het betere jeugd en kinderboek. In de oude turnzaal loopt een tentoonste­lling van illustratr­ice Ingrid Godot, in combinatie met teksten van Toon Tellegen. Het festival hoopt duidelijk een jonger publiek aan te spreken dan de gemiddelde verzamelaa­r van oude boeken.

‘Damme kampt als boekendorp met een muf imago. Met hedendaags­e literatuur en kunst hopen we hier een frisse wind te laten waaien’, zegt Moeyaert. ‘Het is de bedoeling dat het hier ook buiten het stadsfesti­val blijft leven. In de schoolvaka­nties en

Als zelfs dichters geen gedichten langer dan één woord schrijven, weet je het wel: in Damme krijgt beeldende kunst het overwicht

in het weekend blijft het café open en zullen we ook workshops, boekvoorst­ellingen en artistieke evenemente­n organisere­n, het hele jaar door dus.’ In Watou werkt zo’n permanente aanwezighe­id niet, meent Moeyaert. ‘Je zit nu eenmaal in een uithoek van het land. In Damme lok je ook toeristen die Brugge of de kust bezoeken.’

En dus worden er plannen op langere termijn gesmeed. De nu verwilderd­e ommuurde tuin van de oude school wordt in de lente getemd om er voorstelli­ngen te kunnen organisere­n. In januari krijgt stripauteu­r Randall Casaer in de school een residentie. En de poëzielief­hebber, hongerig naar meer? Die komt aan zijn trekken in het voorjaar, wanneer langs de stadswalle­n van Damme een poëzierout­e wordt aangelegd.

Het Stadsfesti­val Damme loopt nog tot 4 november, maar wordt wellicht verlengd tot 2 december. ¨¨¨èè

‘Die 400 kerkstoele­n kregen we via het bisdom Brugge. Op één voorwaarde: dat we ze nooit meer zouden teruggeven’

JAN MOEYAERT

vzw Stichting IJsberg

 ??  ?? Een eenwoordge­dicht van Maarten Inghels op de Damse Vaart.
Een eenwoordge­dicht van Maarten Inghels op de Damse Vaart.
 ??  ?? ‘Kim de Weijer as amputee with 3 pistols’ van Thom Puckey in de kapel van het oud hospitaal.
‘Kim de Weijer as amputee with 3 pistols’ van Thom Puckey in de kapel van het oud hospitaal.
 ??  ?? Het Stadsfesti­val Damme brengt kunst die in de lijn ligt van het Kunstenfes­tival Watou: toegankeli­jk en melancholi­sch.
Het Stadsfesti­val Damme brengt kunst die in de lijn ligt van het Kunstenfes­tival Watou: toegankeli­jk en melancholi­sch.
 ??  ?? In de OnzeLieveV­rouwHemelv­aartkerk maakte Pedro Mazorarti een toren van kerkstoele­n.
In de OnzeLieveV­rouwHemelv­aartkerk maakte Pedro Mazorarti een toren van kerkstoele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium