De Standaard

‘Deze mensen zijn geen toeristen. Ze zijn op de vlucht voor armoede en geweld’

-

lo Fuentes, zei: ‘Deze mensen zijn geen toeristen. Ze zijn op de vlucht.’

Op de vlucht voor armoede en het brutale geweld van gangsterbe­nden. Honduras behoort samen met Guatemala en El Salvador tot de armste en meest gewelddadi­ge landen ter wereld. Nergens worden volgens de Wereldbank meer moorden gepleegd dan in El Salvador (83 per 100.000 inwoners in 2016) en Honduras (57 per 100.000 inwoners). Met ‘slechts’ 5,3 moorden per 100.000 inwoners, lijken de VS heel veilig.

Geldtransf­ers

Trump dreigde eerder deze week de hulp aan de drie landen, die door zijn twee voorganger­s was verhoogd, volledig af te snijden als ze nog vluchtelin­gen laten vertrekken. Hoe dan ook krijgen ze vanaf volgend jaar veertig procent minder. Bovendien wil de Amerikaans­e president dat het geld wordt besteed aan veiligheid en ordehandha­ving, waardoor economisch­e ontwikkeli­ng en onderwijs uit de boot vallen.

Het wegvallen van de Amerikaans­e hulp – ruim één procent van hun begroting – zou hard aankomen voor de drie landen. Maar het opdrogen van de geldtransf­ers van de landgenote­n in de VS zou nog een zwaardere klap zijn. Volgens de Wereldbank vertegenwo­ordigden die vorig jaar een vijfde van het bbp van Honduras en El Salvador en ruim tien procent van dat van Guatemala.

China staat klaar

Ook geopolitie­k zou het een slechte zet zijn om deze landen financieel te straffen: China staat klaar om de plaats van de VS in te nemen. In een recent interview met Reuters noemde de Hondurese president Juan Orlando Hernandez de groeiende belangstel­ling van Peking voor LatijnsAme­rika ‘een kans’.

Gisteren kwam de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo naar Mexico voor overleg. Andres Manuel Lopez Obrador, die in december de eed aflegt als president, benadrukte alvast het belang van een akkoord: ‘We gaan onze vriendscha­p met de VS verzorgen’.

Maar zolang de situatie thuis niet verbetert, zal de karavaan niet tot stilstand komen. ‘Als het nu niet lukt,’ verzekerde een Hondurese deelnemer, ‘proberen we het later opnieuw.’ (esn)

BARTOLO FUENTES organisato­r van karavaan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium