De Standaard

Aan Louis Tobback, jonggepens­ioneerde

-

Geachte heer,

U hebt uw burgemeest­ersrug nog niet gekeerd en het begint al mis te lopen in Motown. Deze week was uw stad volgens de radio verschille­nde keren van de buitenwere­ld afgesloten vanwege files in Sterrebeek, maar erger is dat uw trottoirs elke nacht van gevel tot goot bezaaid liggen met ladderzatt­e studenten. Sedert ze weten dat u de straten niet meer persoonlij­k controleer­t, is de geest uit de fles. En uw opvolger mankeert de gave om lallende jongeren met één norse blik het zwij gen op te leggen. Wat dat betreft, is het spijtig dat Theo Francken niet van Lubbeek naar Leuven is getransmig­reerd. Het valt dus te vrezen dat het, gezien hun drankzucht, met de kennis en de kunde van onze toekomstig­e dokters en advocaten nog sneller bergaf zal gaan dan het al ging.

Ik ga ervan uit dat u begonnen bent om uw bureau leeg te maken, zodat uw opvolger er kan zetelen. Wellicht zal u met weemoed allerhande souvenirs zien passeren: rode vanen, een foto van de eerste tgv in het station van Leuven, een hard gekookt dioxineei, misschien zelfs een voor de helft verbrand bankbiljet … Naar mijn mening moet u een expositie in het museum van Leuven overwegen voor u dit erfgoed in een vuilniszak werpt. Als potten met mosselsche­lpen of onbruikbar­e urinoirs volk naar musea kunnen lokken, kan het niet anders of de inhoud van uw bureaulade­n zal de mensen ook aanspreken.

Vervolgens zou ik u de raad geven om niet thuis te blijven zitten na uw pensioneri­ng. Doe vrijwillig­erswerk! Op advies van mijn trajectbeg­eleider doe ik dat ook en schrijf ik brieven met goede raad naar politieker­s.

In uw geval zou ik eraan denken om voorzitter van de socialiste­n te worden. U zal zeggen: ‘Ik ben daar te oud voor.’ Maar u bent twee jaar jonger dan de paus en die is voorzitter van alle CD&Vpartijen van de hele wereld.

Uw vrijwillig­erswerk zou John Crombez in staat stellen om burgemeest­er van Oostende te worden, maar vooral, u bent de enige die de socialiste­n er weer bovenop kan helpen. Niemand anders kan de bevolking in één televisieo­ptreden duidelijk maken dat het een schande is om lid van de vakbond en de ziekenkas te blijven en in het geniep voor de NVA te stemmen. Niemand anders kan de bevolking ervoor waarschuwe­n dat er zonder socialiste­n geen basketbalc­lubs meer zullen zijn. Enzovoort, enzovoort.

Bovendien denk ik dat uw vrijwillig­erswerk ook bij mevrouw Tobback in goede aarde zal vallen. Zij is het nu eenmaal gewoon om de televisie aan te zetten wanneer ze u wil zien. En goede gewoontes moeten bewaard blijven.

Ik groet u met de meeste hoogachtin­g, Dikke Freddy

 ??  ?? ‘Brieven van Dikke Freddy’ is een column van schrijver Erik Vlaminck. Deze week verscheen de columnbund­eling ‘Dikke Freddy in het Zilver’ (Uitgeverij Vrijdag).
‘Brieven van Dikke Freddy’ is een column van schrijver Erik Vlaminck. Deze week verscheen de columnbund­eling ‘Dikke Freddy in het Zilver’ (Uitgeverij Vrijdag).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium