De Standaard

Zure wraak

‘Halloween’ is zoals zijn deuntje: onverslijt­baar en niet te overtreffe­n.

- JEROEN STRUYS

Voor alles is er een record. ‘Halloween’ – de 2018versie – scoorde afgelopen weekend het beste openingswe­ekend ooit voor een horrorfilm met een vrouwelijk­e held. Na Get out is dit voor horrorprod­ucer Blumhouse het zoveelste suc ces met een vrij laag budget (15 miljoen dollar). Van ijzer goud maken: een kunst op zich. Helaas is het bladgoud, want deze Halloween is een ontgoochel­ende affaire.

Hoofdrolsp­eelster Jamie Lee Curtis wees er fijntjes op dat het de succesvols­te start ooit is voor een film met een hoofdrolsp­eelster ouder dan 55. Wraak is haar gegund, nu ze terugkeert als Laurie Strode, die veertig jaar geleden als enige ontsnapte aan de meesterlij­ke horrorfilm van John Carpenter. Zij is intus sen een moeder geworden, maar ook een verbitterd­e overlever, die zich heeft voorbereid op de dag dat haar monster, Michael Myers, weer zou vrijkomen. Als Marc Dutroux kon ontsnappen, dan zeker ook deze gemaskerde mafketel.

Regisseur David Gordon Green (Manglehorn, Stronger) was vastberade­n om al de sequels van de voorbije jaren achter zich te laten en terug te keren naar het origineel uit 1978. Carpenter was zo aardig om zijn onsterfeli­jke deuntje nog eens te herwerken met zijn zoon Cody.

Niet alleen kent Gordon Green niets van suspense, hij heeft ook niet goed genoeg gekeken naar het origineel. Dan had hij wel geweten dat de kracht daarvan schuilt in het uitstellen en het opbouwen van de spanning. Dit is gewoon een ‘vleselijk’ domme slasherfil­m waarvan het scenario aan elkaar hangt met ijzeren haken en uitgerukte ogen. Wie nog eens wil griezelen op Halloween: in 1978 heeft iemand een meesterwer­k gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium