De Standaard

Sloop waardevoll­e panden wordt veel moeilijker

-

De Leuvense gemeentera­ad heeft gisteravon­d de erfgoedver­ordening goedgekeur­d. Dat is een nieuw instrument van de stad om beter te kunnen optreden tegen de sloop van nietbesche­rmde, maar historisch waardevoll­e panden.

‘De verordenin­g schept een duidelijke­r kader rond hoe je met zulke panden moet omgaan’, zegt schepen Dirk Vansina (CD&V). ‘Het is niet de bedoeling om Leuven onder een stolp te plaatsen, evolutie is zeker nog nodig. Maar er zijn bepaalde dingen die we vanwege hun karakter moeten behouden.’

‘Met deze verordenin­g willen we eigenaars, bouwheren en architecte­n over de historisch­e waarde van gebouwen laten nadenken. Afbraak zal alleen nog kunnen met een grondige motivatie die aantoont dat de kwaliteit van de woning dermate ondermaats is dat er geen alternatie­f is.’

De verordenin­g slaat niet alleen op de gevel, maar ook op waardevoll­e elementen in het gebouw, zoals dakspanten of de vloer.

Zo staat het ‘Nieuw Kwartier’, de wijk tussen het Hoornplein, de Leuvense Ring en de Naamsestra­at, volgens de schepen onder druk. ‘Daar staan art deco woningen. Ze zijn 100 jaar oud. We krijgen veel bouwaanvra­gen om ze te renoveren. Sommige verbouwing­en tasten het typische karakter van die woningen aan. Dat kunnen we nu beter vermijden’, zegt Vansina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium