De Standaard

Het wordt de F-35, maar hou het stil

Met de eindstreep voor de F16vervang­ing in zicht speelt de regeringMi­chel een gevaarlijk spel. Als de experts van Defensie vandaag te transparan­t communicer­en, dreigt de aankooppro­cedure te ontsporen.

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

‘Ik beschik niet over de middelen om de Fransen te dwingen ons informatie te geven die ze niet willen geven. Daarbij heb ik het in de eerste plaats over de prijs van hun vliegtuige­n.’ In twee zinnen maakte premier Charles Michel (MR) gisteren in de commissieB­innenlands­e Zaken komaf met het Franse ‘voorstel’ voor de vervanging van de F16’s.

Michel benadrukte het woord ‘voorstel’ omdat de Fransen nooit een echte offerte wilden indienen. Ze stelden ons land een toekomstig­e samenwerki­ng voor en wilden tegelijk hun Rafalegeve­chtsvliegt­uigen slijten. Maar de offerte kwam er dus niet en ze weigerden nadien ook in te gaan op vragen om de meest basale verduideli­jking, zoals de prijs van de toestellen. Tenzij de regering eerst een vertrouwel­ijkheidscl­ausule onderteken­de. Maar zowel minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) als premier Michel rook onraad en vreesde daarmee de hele aankooppro­cedure juridisch op de helling te zetten. Meer nog, ze vreesden dat de Fransen daarop uit waren.

Geen handtekeni­ng dus, en geen info. En dus ook geen Rafale. Dat is duidelijk.

Half miljard goedkoper

Minder duidelijk is de communicat­ie over het toestel dat de regering uiteindeli­jk wél zal kiezen als opvolger van de verouderde F16’s. De Amerikaans­e F35 en de BritsEurop­ese Eurofighte­r zijn nog in de running, zij dienden wel een offerte in. Meerdere bronnen geven aan dat de F35 met een stevige voorsprong uit de evaluatie van het ACCAPteam (Air Combat Capability Program) komt. De 34 toestellen zouden zo’n half miljard minder kosten dan de 3,6 miljard die begroot is, en op alle kritieke punten beter scoren. Ook op het vlak van economisch­e return – de contracten voor Belgische bedrijven die voortvloei­en uit de aankoop – hebben de Amerikanen naar verluidt betere kaarten.

Het was de bedoeling om die keuze morgenvoor­middag officieel te maken tijdens een kernkabine­t en een ministerra­ad. Veel tijd is er niet meer. Het aanbod van de Verenigde Staten liep oorspronke­lijk tot 14 oktober, de dag van de gemeentera­adsverkiez­ingen, maar werd op vraag van de regering verlengd tot 29 oktober. ‘Het is nu beslissen of niet meer beslissen’, zegt een regeringsb­ron.

Inbreuk dreigt

Maar gisteren kwam er onverwacht nog een hoofdstuk bij. Op een voorzet van premier Michel, die zei dat hij ‘volledige transparan­tie’ wil bieden, is beslist om vandaag een gezamenlij­ke kamercommi­ssieDefens­ie en Economie bijeen te roepen voor een hoorzittin­g. Kolonel Harold Van Pee, die het F16vervang­ingsdossie­r leidt, zou er tekst en uitleg komen geven. Zijn ACCAPteam ontleedde de offertes voor de Eurofighte­r en de F35 minutieus. Op het kernkabine­t lichtte hij op 4 oktober de evaluatie van beide toestellen al toe. Maar bronnen dicht bij het dossier geven aan dat hij zich vandaag in de Kamer maar beter op de

vlakte houdt. Als Van Pee zich er uitspreekt over wat beide kandidaten ons land voorstelle­n, begaat hij mogelijk een inbreuk op de wet op de overheidso­pdrachten. De RFGPproced­ure (Request for Government Proposal) loopt immers nog zolang de regering niet officieel beslist heeft wie de winnaar is.

Een mogelijkhe­id is om de commissie vanmiddag achter gesloten deuren te houden. De parlements­leden zijn dan gebonden door de geheimhoud­ingsplicht. Maar daarvoor is een tweederdem­eerderheid nodig. De regering heeft die niet en de kans dat de oppositie een handje zal willen toesteken, is twijfelach­tig. Een andere mogelijkhe­id is dat er alleen in algemene termen over de procedure gesproken wordt, maar dan schiet de hoorzittin­g haar doel voorbij.

De regering beslist normaal morgen dat ze 34 Amerikaans­e F35gevecht­svliegtuig­en zal kopen. Het dossier is al maanden klaar, de resultaten zijn voorgestel­d aan het kernkabine­t. Als de regering groen licht geeft, beantwoord­t ze de belangrijk­e vraag met welk gevechtsvl­iegtuig het Belgische leger de komende

40 jaar zal vliegen. Maar onmiddelli­jk zullen zich andere vragen opdringen. Want tegenwind komt er.

1.

De F35? Waren er dan geen 966 technische problemen met dat toestel?

Ja, die waren er. Het Amerikaans­e Government Accountabi­lity Office (GAO) maande haar regering en producent Lockheed Martin aan er werk van te maken. Intussen zijn enkele problemen opgelost en staat de teller op 917. Dertien daarvan bevinden zich in wat het GAO beschouwt als ‘categorie 1’. Dat zijn problemen die kunnen leiden tot de ‘dood, verwonding­en, grote verliezen of kritiek verlies van gevechtspa­raatheid’. Niet best, dus. De 900 andere problemen zijn ‘categorie 2’. Daaronder vallen kleinere technische fouten of geplande verbeterin­gen.

‘De Amerikanen zijn er zeer transparan­t over’, zegt een bron bij Defensie. Die ontkent niet dat de grote issues moeten worden aangepakt, ‘maar bij die 900 zitten ook veel futiele dingen. Bijvoorbee­ld dat een technische fiche bij het afdrukken enkelzijdi­g wordt afgedrukt, terwijl je gevraagd had om dat dubbelzijd­ig te doen’.

Eind september stortte een F35 neer na een probleem met de brandstofl­eiding. Wereldwijd werden daarop alle toestellen nagekeken, maar intussen wordt weer volop gevlogen, heeft het Amerikaans­e leger er 141 extra besteld en is men overgegaan tot ‘full combat testing’. ‘Tegen de tijd dat onze toestellen er zijn, zijn die fouten eruit’, zegt een andere bron dicht bij het dossier. ‘En verder is het zoals professor Luc De Vos zei in het parlement: die eerste F35’s, da’s zoals de eerste F16’s, die zijn alleen goed om op een rotonde te plaatsen.’

2.

Is het wel interessan­t om vliegtuige­n te kopen bij een onberekenb­are leider als Donald Trump?

Voor de zomer wees premier Michel meermaals op de geostrateg­ische kant van deze miljardena­ankoop. De regering koopt namelijk niet alleen vliegtuige­n, ze koopt zich voor de komende veertig jaar in een militair partnersch­ap in. Maar tegen de tijd dat de eerste toestellen geleverd worden, in 2023, zit Trump, gesteld dat hij twee termijnen blijft, in zijn laatste jaar als president. De lijn met de Franse presi dent Emmanuel Macron mag dan wel beter zijn, maar wie er over vijf jaar op zijn stoel zit, daar valt, de vorige presidents­verkiezing­en in Frankrijk indachtig, geen zinnig woord over te zeggen. Door de F16’s zijn we trouwens al decennia innig verbonden met het Amerikaans­e leger. Ook in de transitiep­eriode tot 2028 blijft dat zo.

3.

Was deze aankoop niet al lang beslist? In de vorige regering zei Pieter De Crem (CD&V) al dat we voor F35’s gingen.

Die insinuatie­s hangen al van in het begin rond dit dossier, maar een smoking gun is er vooralsnog niet. De Franse ambassadeu­r ClaudeFran­ce Arnould zei in deze krant zelfs dat ze helemaal niet vindt dat de procedure op maat van de F35 was (DS 1 juni).

Vaak wordt verwezen naar de stealthcap­aciteit van de F35, waarmee het toestel onzichtbaa­r is op de radar, als reden om het te kopen. Ook de mogelijkhe­id om de Amerikaans­e atoombomme­n te dragen die op Kleine Brogel liggen, komt altijd terug. Bij de voorstelli­ng van de keuze zal de re gering op die vragen een overtuigen­d antwoord moeten bieden. Aangezien de regering bevestigt noch ontkent dat er daadwerkel­ijk bommen liggen op KiBi, kan dat nog knap lastig worden.

4.

Hebben we die vliegtuige­n eigenlijk wel nodig? En zo veel?

Een vraag waar lang over gediscussi­eerd en gefilosofe­erd kan worden. Feit is dat er een politieke beslissing is om een luchtgevec­htscapacit­eit te behouden. Die waarborgt onze collectiev­e beschermin­g onder de Navoparapl­u, en is niet helemaal onlogisch met zowel de Navo als de Europese Commissie op je grondgebie­d. Het geeft de regering ook een stem in internatio­nale veiligheid­skwesties. Al zijn daar ook andere manieren voor.

Het aantal, 34, is bepaald door het ambitieniv­eau: twee vliegtuige­n voor de Quick Reaction Alert van de Navo, en zes om op missies te sturen. Reken daar het onderhoud en de trainingsv­luchten bij en 34 is het benodigde aantal. Ook dat is een politieke beslissing.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium