De Standaard

NOTARIS MAAKT MAANDELIJK­S GEMIDDELD 30.000 EURO BEDRIJFSWI­NST

Dankzij de hoge notariskos­ten op vastgoed maakt een notaris maandelijk­s gemiddeld bijna 30.000 euro bedrijfswi­nst.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

Wie een huis van 250.000 euro koopt, moet ook nog eens 3.311 euro opzijzette­n voor de notariskos­ten. Inclusief administra­tiekosten wordt dat zelfs 5.111 euro. Daarmee zijn de Belgische notarissen bij de duurste van Europa, blijkt uit een vergelijki­ng van acht landen die professor economie Frank Verboven (KU Leuven) en Biliana Yontcheva (WU Wenen) maakten. In de berekening­en zitten niet alleen de notariskos­ten voor de aankoop, maar ook voor een hypothecai­re lening.

In Italië liggen de notariskos­ten voor eenzelfde transactie een vijfde lager, in Frankrijk een kwart. In Duitsland bedragen de notariskos­ten 1.338 euro of ruim de helft minder. In Spanje betaal je amper 273 euro.

De Belgische notariskos­ten stijgen niet sterk met de waarde van woning, waardoor ze in vergelijki­ng met de rest van Europa relatief gezien nog duurder zijn voor kleinere woningen. Voor grotere villa’s is dat andersom.

Voor erfenissen is de Belgische notaris dan weer relatief goedkoop, blijkt uit het onderzoek. Maar bij de inkomsten voor notarissen zijn het vooral de vastgoedtr­ansacties die doorwegen. Volgens Verboven en Yontcheva zijn ze goed voor meer dan 80 procent van de inkomsten. Die vastgoedtr­ansacties zijn dus erg lucratief, blijkt uit hun berekening­en. Vastgoedtr­ansacties leveren een gevoelig hogere opbrengst per uur op.

En precies die vastgoedve­rkoop zit fors in de lift. Tussen 2009 en 2017 is het aantal vastgoedtr­ansacties met bijna 30 procent gestegen. De cijfers van Verboven en Yontcheva tonen aan dat de omzet en de winst in dezelfde grootteord­e toegenomen zijn. De gemiddelde notaris draaide in 2016 een omzet van 59.000 euro per maand (al zijn er sterke verschille­n tussen notarissen). Daarvan gaat 22.000 euro naar lonen. De bedrijfswi­nst – voor belastinge­n en afschrijvi­ngen – be draagt gemiddeld 29.000 euro per maand.

Die bedragen liggen gevoelig hoger dan wat de notarissen zelf naar voren schuiven. Volgens hun berekening­en verdient de notaris 16.000 euro bruto per maand.

Gouden tijden

Bij de notarissen geven ze grif toe dat het gouden tijden zijn voor hen en dat vastgoed lucratief is. ‘Het is inderdaad een heel goede periode nu. Er zijn ongeloofli­jk veel vastgoedtr­ansacties. Het werkvolume stijgt en notarissen zetten alle zeilen bij. Daarvoor moeten ze natuurlijk ook extra personeel inzetten’, zegt Bart Van Opstal van de federatie van de notarissen. ‘Vastgoed levert een ruime opbrengst op. Maar iedereen weet dat de stijging in transactie­s niet zal blijven duren en dat er ooit een knik in de curve komt. Dan zullen de inkomsten ook dalen.’

Dat de notariskos­ten bij vastgoed in ons land hoger liggen, verklaart Van Opstal door de vele opzoekinge­n die moeten gebeuren. ‘Wij staan aan de top van de verplichti­ngen – precies om geen verrassing­en te hebben. We hebben ooit eens berekend dat er meer dan honderd formalitei­ten moeten vervuld zijn voor een akte getekend kan worden. In Spanje doet een notaris geen enkele opzoeking. Daarom komt er bijna altijd een advocaat aan te pas.’

Dat vastgoed zo lucratief is voor notarissen, is volgens Van Opstal ook het gevolg van een sociale filosofie. ‘Ook wie het minder ruim

‘Het kan niet dat een notaris alleen maar vastgoedtr­ansacties doet. Hij moet het volledige pakket aanbieden’

BART VAN OPSTAL Federatie van notarissen

heeft, moet een beroep kunnen doen op een notaris. Daarom zijn familieakt­en, zoals testamente­n en huwelijksc­ontracten, erg goedkoop en liggen zelfs onder kostprijs. Wie een vastgoedtr­ansactie doet, heeft het meestal iets ruimer. Er is dus sprake van kruissubsi­diëring.’

Excessen

Maar dat lijken sommige notarissen al eens te vergeten. Ze concentrer­en zich op vastgoedtr­ansacties en wimpelen erfeniskwe­sties af. ‘De excessen moeten aangepakt worden, als die er zijn. Het kan natuurlijk niet dat een notaris alleen maar vastgoedtr­ansacties doet. Daar moet wettelijk een stokje voor gestoken worden. Notarissen moeten het volledige pakket aanbieden’, zegt Van Opstal.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium