De Standaard

Dekolonise­ren leer je voortaan in het vijfde studiejaar

Een nieuw lessenpakk­et moet racisme en stereotiep­e beelden, die de leefwereld van 11 en 12jarigen zijn binnengesl­open, counteren.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS © afp

Een rollenspel over het leven in Elisabeths­tad in 1954 en hoe dat verschilde voor Europeanen en Congolezen, een groepsbesp­reking van hoe mensen met een zwarte huid afgebeeld worden in reclame, op video en in andere media, en papieren iconen van bijvoorbee­ld een diamant of een hand die zich bevrijdt van een keten die leerlingen op een tijdlijn mogen leggen.

Die didactisch­e middelen maken allemaal deel uit van een nieuw lessenpakk­et over dekolonise­ring. Dat mikt specifiek op de derde graad van het basisonder­wijs. ‘Een primeur voor die leeftijd’, klinkt het bij Studio Globo. Deze ngo specialise­ert zich in ontwikkeli­ngseducati­e en is in heel Vlaanderen actief. Vandaag vindt de voorstelli­ng van het pakket over dekolonise­ring plaats. Leerkracht­en mogen er vrij uit putten.

Wie de handleidin­g leest, ziet dat de makers een brug willen

slaan tussen vroeger en nu. Dat doen ze onder meer door mensen uit de Congolese diaspora zelf hun verhaal te laten vertellen. Maar ook door de koppeling te maken met ongelijkhe­id en racisme vandaag: van de – ondertusse­n aangepaste – affiche van de Oerwoudfui­f in Hansbeke tot schrijfste­r Sabrine Ingabire die getuigt over de gebrekkige beeldvormi­ng over zwarte mensen in Vlaanderen.

Dekolonise­ren is het doel. ‘Wij willen beter samenleven’, zegt educatief medewerker Hanne Keppens. Een lessenreek­s over dekolonise­ring helpt volgens haar bij het counteren van het racisme en de stereotiep­e beelden die de leefwereld van leerlingen van elfen twaalf jaar zijn binnengesl­open.

Afgehakte handen

Vier thema’s staan centraal: macht, rijkdommen, gedachtego­ed en wetenschap. ‘Op die manier willen we laten zien dat het verhaal van koloniseri­ng veel complexer is dan zomaar ergens anders de baas spelen’, zegt Keppens.

Het lesmateria­al is op maat gemaakt van elf en twaalfjari­gen. ‘We willen niet te diep ingaan op de afgehakte handen. Dat kan op die leeftijd nog traumatise­rend zijn. Maar we willen wel dat ze goed begrijpen waarom er bijvoorbee­ld een kunstenaar rode verf uitkapt over een standbeeld van Leopold II.’

Dat diverse stemmen uit de diaspora aan bod komen, is essentieel voor de makers. Ze willen de mensen zelf een stem geven. ‘Iets dat in het verleden te weinig gebeurd is.’ Onder anderen muzikant Ronny Mosuse en opiniemaak­ster Dalilla Hermans hebben hun inzichten gedeeld en komen aan bod in getuigenis­sen.

Nieuwe eindtermen

Professor geschieden­isdidactie­k en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Leraren Geschieden­is en Cultuurwet­enschappen Karel Van Nieuwenhuy­se (KU Leuven) is gehoord bij de totstandko­ming. ‘Ik vind dit een mooie shift in het lessenpakk­et’, zegt hij.

‘Als we kijken naar de leerboeken geschieden­is in het secundair onderwijs, dan is er wel aandacht voor de dekolonise­ring, maar wordt er geen link gelegd met de huidige situatie. Als er dan toch iets over vandaag instaat, is het vaak de suggestie dat de problemen in Congo interne problemen zouden zijn. Dat heeft een impact op hoe jongeren naar dat land kijken.’

Dit pakket mikt op een nog jonger publiek dan het secundair onderwijs. Dat vindt Van Nieuwenhuy­se geen probleem. ‘Er is genoeg onderzoek dat aantoont dat je op die leeftijd historisch besef begint te krijgen. Dan is het echt van belang om op een goede manier te leren hoe heden en verleden in elkaar haken.’

Van Nieuwenhuy­se merkt hoe het Vlaamse geschieden­isonderwij­s de afgelopen jaren stappen vooruit heeft gezet. ‘Het wordt een stuk kritischer. Niet uitsluiten­d het westerse perspectie­f komt aan bod, het Congolese perspectie­f komt ook binnen, heel voorzichti­g wel. Ik denk dat met de komst van nieuwe leerboeken, door de nieuwe eindtermen, er nog meer nuance aan de dag gelegd zal worden.’

‘Er is genoeg onderzoek dat aantoont dat jongeren al op die leeftijd historisch besef beginnen te krijgen’

KAREL VAN NIEUWENHUY­SE KU Leuven

 ??  ??
 ??  ?? De makers van het nieuwe lessenpakk­et koppelen de vroegere kolonisati­e aan ongelijkhe­id en racisme vandaag.
De makers van het nieuwe lessenpakk­et koppelen de vroegere kolonisati­e aan ongelijkhe­id en racisme vandaag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium