De Standaard

KIEZEN IN DE MIST

- BART STURTEWAGE­N

De natie zal niet sidderen van verbazing als de federale regering straks officieel bekendmaak­t dat ze gekozen heeft voor de Amerikaans­e F35 als opvolger voor de verouderen­de vloot F16’s. Het toestel was van meetaf aan favoriet bij de legertop. De concurrent­ie kwam alleen van de BritsEurop­ese Eurofighte­r Typhoon. Frankrijk verkoos zijn kandidaat, de Rafale, niet in te dienen. Het aanslepend­e aankooppro­ces leidde tot gewenning en maakte de publieke opinie murw.

Miljarden uitgeven voor oorlogstui­g terwijl er zoveel andere maatschapp­elijke noden zijn, is niet populair. Het is niet gek dat Charles Michel het thema eerst naar zich toetrok en vervolgens over de lokale verkiezing­en tilde. Toch zal hij de noodzaak, hier en nu, van die investerin­g moeten aantonen.

Er zijn argumenten: in een multipolai­re, instabiele wereld wordt een militair bondgenoot­schap als de Navo, na een periode van deemsterin­g, weer belangrijk. Vrede in onze tijd is minder vanzelfspr­ekend geworden. En wie deel uitmaakt van een alliantie, moet zijn deel van de lasten dragen. België bengelt, wat zijn financiële bijdrage betreft, al te lang aan het staartje.

Maar ook dan blijven er belangrijk­e vragen: moet onze bijdrage echt bestaan uit gevechtsvl­iegtuigen zoals de F35? Is het verstandig om ons veiligheid­sbeleid te stoelen op Amerikaans materieel, nu de Verenigde Staten, met of zonder Donald Trump, hun handen lijken af te trekken van Europa? Was dit geen uitgelezen moment om een aanvang te maken met de uitbouw van een Europees veiligheid­sbeleid? Blijven bemande vliegtuige­n wel relevant in een wereld met snelle technologi­sche ontwikkeli­ngen?

Wat vooral blijft wringen, is de zware druk die de Amerikanen hebben gezet op de timing van de beslissing. De passie waarmee elke suggestie over het langer in dienst houden van gereviseer­de F16’s werd bekampt, was opmerkelij­k. Waarom kon die kwestie niet rustig en rationeel worden behandeld? Was het niet gewoon de taak van de oppositie om de twijfels over de procedure ter discussie te stellen?

Er hangt veel mist over het Europese militaire theater. In die omstandigh­eden zulke belangrijk­e beslissing­en nemen, is heikel. Het zou nuttig zijn eerst klaarder te zien in zowel de politieke als de technische ontwikkeli­ngen die bezig zijn. Met de aanschaf van de F35 kiezen we vandaag een weg die voor jaren vastligt en waarvan geen terugkeer mogelijk is. Dat is in hoofde van deze uitbollend­e regering een grote politieke verantwoor­delijkheid.

Met aanschaf van F35 slaan we een weg in waarvan geen terugkeer mogelijk is

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium