De Standaard

‘Alles is in orde.

- VAN ONZE REDACTEURS MARK EECKHAUT, BART LAGAE

Vijf dagen voor de wedstrijd tegen WaaslandBe­veren bezocht Dejan Veljkovic de keukenzaak van de vrouw van Beverenvoo­rzitter Dirk Huyck. ‘Alles is in orde, de keuken is besteld’, meldde hij een uur later aan KV Mechelen. Codetaal omdat de match gefikst was?

‘Alles is in orde. De keuken is besteld.’ Die mysterieuz­e woorden sprak makelaar Dejan Veljkovic vanuit zijn wagen op dinsdagnam­iddag 6 maart aan de telefoon met Thierry Steemans, de financiële directeur van KV Mechelen. De speurders hoorden het via de telefoonta­p, waarmee ze het toestel van Veljkovic al meer dan een maand afluisterd­en.

Een uur voor het telefoontj­e naar Steemans had Veljkovic een ontmoeting gehad met Dirk Huyck, de voorzitter van WaaslandBe­veren. Die ontmoeting, die nauwelijks een kwartier had geduurd, vond plaats in een keuken en interieurz­aak in Beveren. De zaak is de eigendom van de vrouw van Huyck, een binnenhuis­architecte. Huyck vergadert daar wel meer als de zaken dis creet moeten blijven. De speurders observeerd­en de ontmoeting tussen de twee en namen foto’s van de aankomst en het vertrek van Veljkovic en Huyck.

Wandelen gestuurd?

Het bizarre zinnetje ‘De keuken is besteld’ is een van de cruciale elementen in het onderzoek ‘Schone Handen’. Dat vernam De Standaard. De speurders gaan ervan uit dat Veljkovic op 6 maart in codetaal sprak tegen Steemans en eigenlijk bedoelde dat hij de omkoping van WaaslandBe­veren definitief in orde had gebracht.

Er lijkt ook geen andere goede reden te verzinnen waarom de Servische makelaar het nodig vond om de financieel directeur van KV Mechelen te laten weten ‘dat hij een keuken heeft besteld’. Pikant detail: Veljkovic – de vriend van iedereen binnen de voetbalwer­eld – zou wel degelijk ooit een keuken hebben besteld bij de echtgenote van Huyck. Hij zou ook zijn nieuw huis door haar hebben laten inrichten. Maar dat zou al maanden voor die bewuste 6de maart zijn gebeurd.

Of Veljkovic echt de waarheid sprak toen hij aan Steemans zou hebben laten uitschijne­n dat de zaak geregeld was, zal nog moeten blijken. Dirk Huyck verklaarde namelijk aan de speurders dat hij Veljkovic finaal wandelen heeft gestuurd toen die hem een financieel voorstel deed. En dat de ontmoeting op 6 maart daarom ook zo kort duurde. Een andere hypothese is dat Huyck Veljkovic wel degelijk heeft doen geloven dat WaaslandBe­veren KV Mechelen zou helpen, maar dat hij uiteindeli­jk niets heeft gedaan.

De korte ontmoeting in de keukenzaak was de laatste van de

Veljkovic zou wel degelijk ooit een keuken hebben besteld bij de echtgenote van Huyck. Maar dat zou al maanden voor die bewuste dag zijn gebeurd

Een dag voor de ontmoeting in de keukenzaak hadden Veljkovic en Huyck mekaar ook al gezien in de garage van Huyck in SintNiklaa­s

twee ontmoeting­en tussen Huyck en Veljkovic in de week voor de cruciale wedstrijd KV MechelenWa­aslandBeve­ren. Zoals bekend moesten de Mechelaars die wedstrijd op 11 maart winnen om niet te degraderen. Malinwa won uiteindeli­jk met 2–0, maar concurrent Eupen versloeg Moeskroen met 4–0 en bleef in eerste klasse op basis van het doelpunten­verschil.

Minder tvgeld

Een dag voor de ontmoeting in de keukenzaak hadden Dejan Veljkovic en Dirk Huyck mekaar ook al gezien in de garage van Huyck in SintNiklaa­s. Het gerecht vermoedt dat toen ook al onderhande­ld werd over het bedrag dat WaaslandBe­veren wilde om de match te verliezen.

Het is nog onduidelij­k wat Veljkovic beloofd heeft aan Huyck en WaaslandBe­veren als ze het spel meespeelde­n. Verschille­nde protagonis­ten in het dossier verklaren dat het zou gaan om ‘200.000 euro en de garantie dat WaaslandBe­veren volgend jaar indien nodig punten zou krijgen van Mechelen’. Bij verlies tegen KV Mechelen zou WaaslandBe­veren zakken in het klassement en minder geld van de tvrechten krijgen. Er moest dus wel boter bij de vis.

John Maes, de advocaat van Dirk Huyck, wil geen commentaar geven over de zaak. Hij blijft er wel bij dat Huyck de matchfixin­g ontkent en Veljkovic wandelen heeft gestuurd. Kris Luyckx, de advocaat van Veljkovic, wil evenmin commentaar kwijt. ‘Mijn cliënt is zelfs nog niet grondig ondervraag­d. Tot dan zeg ik niets.’ Pieter Helsen, de advocaat van Thierry Steemans, zegt dan weer ‘dat er allicht helemaal geen sprake is van codetaal, omdat uit het onderzoek blijkt dat er wel degelijk een keuken is besteld’.

In het onderzoek naar matchfixin­g in ‘Operatie Schone Handen’ zijn vijf mensen in verdenking gesteld. Behalve om Dejan Veljkovic, Dirk Huyck en Thierry Steemans gaat het om Olivier Swolfs, de financieel verantwoor­delijke van WaaslandBe­veren, en Olivier Somers, hoofdaande­elhouder van KV Mechelen.

 ??  ??
 ?? © Jip van den Toorn ??
© Jip van den Toorn
 ?? © pn ?? Dejan Veljkovic.
© pn Dejan Veljkovic.
 ?? © en ?? Dirk Huyck.
© en Dirk Huyck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium