De Standaard

Wie als artiest de radio wil halen, moet geld betalen

- VALERIE DROEVEN EN TOM HEREMANS

Wie bij de nieuwe stadsradio VBRO de ‘Trotsplaat van de week’ wil worden, kan daar gewoon voor betalen. 56 keer per week gedraaid worden, kost een artiest zo’n 1.500 euro. ‘We zijn een commerciël­e zender’, zegt de VBRObaas. ‘We hoeven aan niemand verantwoor­ding af te leggen.’

De oorspronke­lijk Brugse radiozende­r VBRO (Vrije Brugse RadioOmroe­p) kreeg begin dit jaar door het kabinet van de minister van Media Sven Gatz (Open VLD) een van vier felbegeerd­e nieuwe stadsradio­frequentie­s toebedeeld. Tot vorig jaar zond de omroep enkel uit in West en OostVlaand­eren, maar met de nieuwe licentie is de VBRO sinds januari ook te beluistere­n in grote delen van Antwerpen, VlaamsBrab­ant en Limburg.

Gatz had vier licenties veil voor dit soort netwerkrad­io’s. Om Vlaamse artiesten te ondersteun­en, kende hij één daarvan toe aan een station dat specifiek Vlaamse en Nederlands­e muziek in de kij ker zou zetten. Het is die licentie die de VBRO in handen gekregen heeft.

Maar onder die Nederlands­talige artiesten is nu gemor te horen over ‘unieke’ artiestenp­akketten die de VBRO hen aanbiedt. Dat zijn mediapakke­tten waarbij de zender artiesten laat betalen voor zowel reclamespo­ts als airplay en redactione­le aandacht.

De Standaard kreeg de brochure in handen waarin die pakketten uit de doeken gedaan worden. Daarin staan twee formules beschreven: ‘het artiestenp­akket Zilver’ en ‘het artiestenp­akket Goud’. Voor de eerste formule betaalt de artiest 1.195 euro. In ruil daarvoor krijgt hij een pakket met reclamespo­tjes, een radiointer­view, een videoopnam­e voor de website en aandacht op de website, de sociale media en de nieuwsbrie­f van de zender. Bovenop die te betalen som doen de artiesten ook nog eens twee gratis optredens. Het artiestenp­akket Goud (1.495 euro) gaat nog een stapje verder: in die formule betaalt de artiest al het bovenstaan­de én wordt zijn single ook nog eens een week lang ‘Trotsplaat’. Dat houdt in dat de zender de plaat om de drie uur speelt, wat overeenkom­t met 56 keer per week.

Behalve de brochure kon De

Standaard ook mails inkijken waarin de formules aan artiesten worden voorgestel­d. Die waren onderteken­d door iemand met een dubbele functie: ‘presentato­r’ en ‘salesmanag­er’. Dat toont aan hoezeer commerciël­e en redactione­le

‘Bij de VBRO is de redactione­le onafhankel­ijkheid compleet zoek’

KATIA SEGERS

Mediaspeci­alist SP.A

belangen bij de VBRO door elkaar lopen.

VBROdirect­eur Frederik Thomas maakt geen geheim van die werkwijze. ‘We zijn een honderd procent commerciël­e zender, we kregen geen subsidies en hebben aan niemand verantwoor­ding af te leggen’, zegt hij. ‘Deze formule is bedoeld voor artiesten die hun single op een welbepaald moment als Trotsplaat willen promoten. Een nummer kan ook Trotsplaat worden zonder dat wij daar geld voor krijgen, maar dan bepalen wij zelf de timing. En ook als een artiest wil betalen, moet onze muziekreda­ctie zijn plaat nog altijd eerst goedkeuren. Als er artiesten misnoegd zijn, zijn het waarschijn­lijk diegenen die alsnog uit de boot gevallen zijn.’

Thomas zegt dat de betaalform­ules binnen de VBRO bedacht zijn, maar dat het idee van betalen voor airplay in Nederland dagelijkse kost is. In Vlaanderen alvast niet. ‘Dit gebeurt elders nooit, met playlists wordt niet gesjacherd’, zegt een Vlaamse radiomaker. Hij wordt daarin bijgetrede­n door iedereen in de sector die we contacteer­den. Een manager die al enkele jaren in Nederland en België actief is, zegt ‘van geen enkele andere zender – Belgische of Nederlands­e – ooit een soortgelij­k voorstel te hebben gekregen’.

Telt mee voor Ultratop

Die manager geeft toe dat hij de VBRO enkele jaren geleden twee keer betaald heeft voor een Trotsplaat. ‘Ik was net begonnen en wist niet beter. Ik dacht dat het zo werkte. Tot ik met andere radiozende­rs in contact kwam en besefte dat dat niet zo was’, zegt hij. Dat de Trotsplaat niet altijd betalend is, wordt wel bevestigd door een bekende Vlaamse artiest. Kleinere vissen die we contacteer­den zeggen wel de indruk te hebben niet gedraaid te worden als ze niet betalen.

Het is ironisch dat net de radiozende­r die van de minister een licentie kreeg vanwege zijn Nederlands­talig profiel, geld aan Vlaamse artiesten vraagt om hun plaatjes te draaien. Een extra bezorgdhei­d is dat de playlists van de VBRO meetellen voor notering in de officiële Ultratopli­jsten. Al blijft het gewicht van de zender beperkt – er luisteren dagelijks amper 29.000 mensen – toch ziet het ernaar uit dat via de betaalform­ules van VBRO hogere noteringen in die lijsten onrechtstr­eeks ‘gekocht’ kunnen worden. Bovendien is de praktijk in strijd met het Mediadecre­et. ‘De scheiding tussen redactione­le aandacht en commerciël­e boodschapp­en moet duidelijk zijn’, zegt Katia Segers (SP.A). ‘Bij VBRO is de redactione­le onafhankel­ijkheid compleet zoek.’

Al één licentie afgestaan

Dit nieuws komt aan de oppervlakt­e op een moment dat er ongenoegen heerst over de manier waarop de licenties aan de stadsradio’s zijn toegekend. Hit Radio, heeft na een kort geding zijn licentie al moeten afstaan wegens fouten in het aanvraagdo­ssier. Ook tegen de VBRO loopt een procedure bij de Raad van State, aangespann­en door Familyradi­o. ‘Familyradi­o is ervan overtuigd dat de VBRO in zijn aanvraagdo­ssier allerlei dingen beloofd heeft die de zender niet in de praktijk gebracht heeft’, zegt Christiaan Lesaffer, de advocaat van Familyradi­o.

Segers wil de minister over deze zaak in het parlement ondervrage­n. ‘De zender heeft van minister Gatz net een erkenning gekregen. Ik wil van hem horen of en hoe hij zal optreden’, zegt ze. De minister wilde gisteren zelf niet reageren.

 ??  ??
 ?? © rr ?? De frequentie­s van VBRO.
© rr De frequentie­s van VBRO.
 ??  ??
 ?? © rr ?? In deze brochure staat uitgelegd wat ‘Artiestenp­akket Goud’ precies inhoudt.
© rr In deze brochure staat uitgelegd wat ‘Artiestenp­akket Goud’ precies inhoudt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium