De Standaard

Wattenstaa­fjes en plastic bestek gaan eruit

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

In de strijd tegen zwerfvuil komt er vanaf 2021 een Europees verbod op plastic wegwerppro­ducten als rietjes en wattenstaa­fjes die onze stranden vervuilen.

Plastic borden en bestek, wattenstaa­fjes, roerstokje­s, rietjes, ballonstok­jes en ultradunne zakjes, en fastfoodve­rpakking in piepschuim: vanaf 2021 mogen ze in de Europese Unie niet meer op de markt worden gebracht. Bovendien moet 90% van alle plastic flessen tegen 2025 ingezameld worden om gerecyclee­rd te worden. Daarover stemt het Europees Parlement vandaag.

De maatregel is bedoeld om de berg plastic zwerfafval te verkleinen. De producten die in de ban geslagen worden, zijn goed voor ongeveer 70% van de rotzooi op onze stranden. ‘Bovendien bestaan er nu al duurzame en betaalbare alternatie­ven’, zegt Europarlem­entslid Marc Demesmaeke­r (NVA), die het voorstel steunt.

De EVPfractie heeft wel een amendement ingediend om niet aan de stokjes voor ballonnen te raken. ‘Dat lijkt ons politiek verstandig­er’, zegt Ivo Belet (CD&V). ‘Anders zullen we in de pulppers weggezet worden als degenen die de ballonnen van kinderen gaan reguleren.’

Een andere opvallende maatregel is dat producente­n mogelijk moeten meebetalen voor de opruiming en verwerking van zwerfvuil. Het gaat meer specifiek om sigaretten­filters en om visnetten die plastic bevatten. Lidstaten moeten ervoor instaan dat de afvalberg van die sigaretten­peuken met de helft verminderd wordt tegen 2025, en dat de helft van de visnetten die aanspoelen op stranden ingezameld wordt.

Wie betaalt?

‘Het is essentieel dat de producente­n meebetalen voor het opruimen van zwerfvuil’, zegt Demesmaeke­r. ‘Dit voorstel is een belangrijk­e stap vooruit en leidt tot een structurel­e en kosteneffi­ciënte oplossing.’

Alleen is het onzeker of het principe dat de producent moet meebetalen, vandaag overeind blijft. De Duitse christende­mocraat KarlHeinz Florenz diende een amendement in om dit onderdeel te schrappen. ‘De EVP wil niet dat bedrijven opdraaien voor de schoonmaak­kosten van zwerfvuil’, concludeer­t Kathleen Van Brempt (SP.A). ‘Daardoor moeten de gemeenten en de belastingb­etalers die factuur blijven betalen.’ ‘Florenz is een zeer milieubewu­st Europarlem­entslid. Maar volgens hem geeft dit aan de consument het signaal dat hij dingen mag weggooien, aangezien het toch opgeruimd en betaald zal worden’, zo verdedigt Ivo Belet zijn partijgeno­ot. Zelf zal Belet, net als zijn CD&Vcollega Tom Vandenkend­elaere, wel voor de maatregel stemmen.

De stemming vandaag is nog niet definitief, ze luidt het begin in van de onderhande­lingen met de lidstaten.

‘We moeten beletten dat we weggezet worden als degenen die de ballonnen van kinderen gaan reguleren’

IVO BELET Europarlem­entslid EVP

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium