De Standaard

Nooit zoveel pollen in de lucht als in dit warme jaar

- Parachutem­oord

Nog nooit werden zoveel pollen in ons land waargenome­n als dit jaar. Dat zegt het Belgisch Aerobiolog­isch Surveillan­ce Netwerk.

Voor de eik werd dit jaar een stuifmeelp­iek van 1.084 korrels per kubieke meter genoteerd, het vorige record voor eikenstuif­meelkorrel­s bedroeg

560 korrels per kubieke meter. Voor de berk gaat het dit jaar om 2.892 korrels per kubieke meter tegenover 2.100 vorig seizoen.

Het pollenseiz­oen 2018 is door het warme weer een absoluut recordjaar geworden. Door de klimaatopw­arming worden in de toekomst nog hogere concentrat­ies stuifmeel verwacht, omdat het groei en bloeiseizo­en van veel planten en bomen almaar langer zal duren, waardoor er eerder en langer pollen in de lucht zitten.

Els Clottemans mag gevangenis even verlaten

Els Clottemans, die in 2010 veroordeel­d werd tot dertig jaar cel voor de ‘parachutem­oord’ op haar liefdesriv­ale Els Van Doren, heeft haar eerste stappen buiten de gevangenis mogen zetten. Dat bevestigen meerdere bronnen. Clottemans kreeg een uitgaansve­rgunning van drie uur om de nodige therapeuti­sche begeleidin­g te zoeken, een eerste stap in haar reclasseri­ngsplan.

Clottemans heeft haar onschuld altijd staande gehouden. Opmerkelij­k aan het gemediatis­eerde proces was dat er geen materieel bewijs tegen haar was.

Ten vroegste in september volgend jaar zou Clottemans vervroegd kunnen vrijkomen. De strafuitvo­eringsrech­tbank moet die beslissing nemen.

De nabestaand­en van de vermoorde parachutis­te betreuren dat Clottemans nooit enige spijt heeft betuigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium