De Standaard

Arme Waalse gordel kiest niet mee

Eén op de vijf Franstalig­en weigerde op 14 oktober naar de stembus te gaan of een geldige stem uit te brengen.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

Voor echte democraten is het een sombere vaststelli­ng: in de provincie Henegouwen vormden de nietstemme­rs bij de lokale verkiezing­en de grootste groep na de PSstemmers. De groep stemweiger­aars stak er onder meer MR en PTB naar de kroon. Eén op de vijf Franstalig­en besloot op 14 oktober ongeldig te stemmen of gewoon niet op te dagen in het stemhokje.

Charleroi en Luik zijn de opvallends­te uitschiete­rs. Daar besloot een kwart van de mensen geen enkele partij te steunen. De Vlaamse kiezer doet het een pak beter met een deelnamegr­aad van 88,86 procent ten opzichte van 81,59 procent in Wallonië en 79,14 procent in Brussel.

De kaart verklapt in één oogopslag de belangrijk­ste reden. Het aantal nietstemme­rs schiet de hoogte in langsheen de oude industriël­e zone, de zogenaamde sillon industriel wallon. Die loopt van Bergen en La Louviëre, via Charleroi naar Namen en Luik.

‘De sociale context verklaart globaal het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië’, zegt politicolo­og Johan Ackaert (UHasselt). Het socioecono­mische niveau van de gemeente en de regio heeft gevolgen tot in het stemhokje. ‘Want het zijn eerder mensen in een precaire situatie die thuisblijv­en en zij zijn talrijker in Wallonië en Brussel’, zegt Ackaert.

Na verschille­nde politieke schandalen zou ook het grotere wantrouwen in de Waalse politiek een rol kunnen spelen. ‘Maar dat verklaart niet alles’, zegt Vaïa Demertzis, onderzoeks­ter bij de politieke denktank Crisp (Centre de recherche et d’informatio­n sociopolit­iques). Demertzis stelt vooral vast dat niet de thuisblijv­ers het grootste verschil maakten in Wallonië, maar wel het aantal ongeldige stemmen. ‘Mogelijk omdat er in Vlaanderen al vaker elektronis­ch wordt gestemd, waardoor er minder risico is om een ongeldige stem uit te brengen’, oppert ze.

Nog een opvallende vaststelli­ng: zowel in Vlaanderen als in Wallonië is het absenteïsm­e in de steden veel groter dan op het platteland. In kleine gemeenten als Mesen en Glabbeek vulde bijna iedereen een geldige stembrief in. ‘Dat verschil is al jaren gebetonnee­rd en heeft vooral te maken met nabijheid’, zegt Ackaert. ‘De sociale afstand tussen de kiezers en de bestuurder­s is groter in de steden. Als je maar weinig gemeentera­adsleden kent, zijn de verkiezing­en automatisc­h minder toegankeli­jk.’

Duitstalig­e foert?

In de top vijf van slechte leerlingen valt ook de aanwezighe­id van twee Duitstalig­e gemeenten op: BurgReulan­d en Büllingen. Een blik op de kieslijste­n biedt een verklaring voor de sterke vertegenwo­ordiging van de Oostkanton­s.

In beide gemeenten kwam dit jaar maar één partij op. In Vlaanderen is het dan niet meer nodig om naar de stembus te gaan, maar onder de taalgrens beslissen de voorkeurst­emmen over het burgemeest­erschap. Toch zagen veel Duitstalig­en er blijkbaar het nut niet meer van in om nog te gaan stemmen. ‘Uiteraard zal ook de lokale inzet altijd mee de opkomst beïnvloede­n’, zegt Ackaert. ‘Waar bijvoorbee­ld een absolute meerderhei­d op het spel staat, is de individuel­e greep van de kiezer veel groter.’

Zowel in Vlaanderen als in Wallonië is het absenteïsm­e in de steden veel groter dan op het platteland

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium