De Standaard

‘Breng me het hoofd van die hond’

Volgens Turkse bronnen zijn lichaamsde­len van de vermoorde Jamal Khashoggi (56) gevonden in de tuin van de residentie van de Saudische consul. Zo komt de omgeving van de Saudische kroonprins in et vizier.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK

Sky News stelde gisteren dat lichaamsde­len van Jamal Khashoggi zouden zijn gevonden in Istanbul, in de tuin van de residentie van de Saudische consul. Volgens het onbevestig­de bericht was Khashoggi’s lichaam ‘in stukken gesneden’ en zijn gezicht ‘zwaar gehavend’. Blijkbaar wilden de daders zich snel van het lichaam ontdoen en hielden ze er geen rekening mee dat de diplomatie­ke residentie zou worden doorzocht.

Het nieuws kwam er enkele uren nadat de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, een toespraak had gehouden over de zaak. Hij had beloofd de ‘naakte waarheid’ te vertellen, maar zijn speech ging een eind minder ver dan de serie lekken van de Turkse autoriteit­en aan de media.

Turkse bronnen verwijzen steevast naar opnames die van de moord op Khashoggi, op 2 oktober, zouden zijn gemaakt. Dat die nog niet zijn vrijgegeve­n, kan erop wijzen dat Turkije een troefkaart achter de hand wil houden – of dat de opnames zijn verkregen door afluisterp­raktijken waarmee Turkije een beschuldig­ing van spionage tegen een nietvijand­elijke islamitisc­he mogendheid riskeert.

Wat is er voorlopig bekend?

1. Dood in zeven minuten

Na aankomst in het consulaat zou Khashoggi zijn meegesleep­t naar een kamer, waar hij zou zijn geslagen en gefolterd – zijn vingers zouden zijn afgesneden. Daarna zou hij zijn ingespoten met een verdovings­middel en gedood, alles in zeven minuten.

De moord zou zijn gepleegd door vijftien Saudi’s van wie Turkije heeft aangetoond – onder meer met videobeeld­en – dat ze in twee groepen die dag waren aangekomen in Istanbul, met twee aparte privévluch­ten. Tijdens de moord, aldus Turkse bronnen, zouden de daders via Skype contact hebben gehad met Saud alQahtani (40), de mediaadvis­eur van kroonprins Mohamed bin Salman (33) maar ook berucht als diens ijzeren rechterarm. Qahtani zou via Skype hebben gezegd: ‘Breng me het hoofd van die hond.’

Het lijk van Khashoggi zou in vijftien stukken zijn gesneden door Salah alTubaigy, het hoofd van de Saudische forensisch­e diensten, en wel met een elektrisch­e beenderzaa­g. Tijdens het snijden zou AlTubaigy oortelefoo­ntjes hebben gebruikt. ‘Wanneer ik deze job doe, luister ik naar muziek’, zou hij hebben gezegd. ‘Jullie zouden dat ook moeten doen.’

Erdogan verwees naar geen enkel van die details. Hij zei alleen dat zijn info ‘aantoont dat het ging om een geplande misdaad’.

‘Er wordt gesproken over een lokaal persoon. Wie is dat? Jullie moeten een naam vrijgeven’

RECEP TAYYIP ERDOGAN

De Turkse president in het parlement

‘Wanneer ik deze job doe, luister ik naar muziek. Jullie zouden dat ook moeten doen’

2. De verdwijnin­g van het lichaam

SaudiArabi­ë gaf pas zaterdag toe dat Khashoggi is overleden in het consulaat. Het zegt dat het ‘team’ de dissident wilde overtuigen mee te komen naar SaudiArabi­ë. Toen ontstond een ‘vuist gevecht’ waarbij een agent Khashoggi met een wurggreep per ongeluk had gedood.

Het lichaam zou in een tapijt zijn gerold en aan een ‘lokale medewerker’ zijn gegeven om ergens te dumpen. Riyad zegt niet te weten waar dat is gebeurd. Het was een van de schaarse momenten waarop Erdogan gisteren in detail ging over de misdaad. ‘Er wordt gesproken over een lokaal persoon’, zei Erdogan. ‘Wie is dat? Jullie moeten een naam vrijgeven.’

Volgens SaudiArabi­ë heeft het team op eigen houtje gehandeld en na terugkeer niet de waarheid verteld – vandaar dat de officiële versie twee weken op zich liet wachten, aldus Riyad. Critici wijzen erop dat diverse leden van het moordteam uit de naaste omgeving van kroonprins Mohamed bin Salman (‘MBS’) komen. Erdogan noemde de kroonprins niet. Hij bleef refereren aan koning Salman (82) en zei dat hij ‘niet twijfelt’ aan diens geloofwaar­digheid.

SALAH ALTUBAIGY

Hoofd Saudische forensisch­e diensten die het lichaam van Khashoggi in stukken zou hebben gesneden

3. De nasleep

Achttien Saudi’s zijn gearrestee­rd in Riyad. Volgens Erdogan

gaat het om de leden van het moordteam en ‘drie werknemers van het consulaat’. Twee leden van de inner circle van kroonprins Bin Salman zijn ontslagen: Saud alQahtani, die via Skype de moord zou hebben gevolgd, en Ahmed alAssiri, vicecomman­dant van de inlichting­endiensten.

Dat Erdogan zich respectvol richtte tot de oude, zieke koning Salman en de kroonprins niet vermeldde, bevestigt volgens sommigen dat Erdogan een beschadigi­ngsoperati­e voert tegen een concurrent in het MiddenOost­en.

 ?? © afp, ap, epa ?? De Turkse politie doorzocht gisteren, in het onderzoek naar de moord op Khashoggi, een diplomatie­k voertuig van het Saudische consulaat.
© afp, ap, epa De Turkse politie doorzocht gisteren, in het onderzoek naar de moord op Khashoggi, een diplomatie­k voertuig van het Saudische consulaat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium