De Standaard

Maakt Sinterklaa­s ’s nachts te veel lawaai?

Sinterklaa­s is de kop van Jut in dit laatste avontuur van Jan Decleir met voorbindba­ard.

- © rr RUBEN AERTS

Niemand is zo oud als Sinterklaa­s. Zelfs niet Jan Decleir, die toch al 72 is. Net nu hij aardig op weg was om de goedheilig­e man in jaren bij te benen, vervangt Ketnet de acteur door een jonger model. In de nieuwe reeks van Dag Sinter klaas, die volgend jaar op het scherm komt, zal hij de trekken hebben van Wim Opbrouck. Heiligsche­nnis! Of zijn we nu een stelletje zeur pieten?

Gelukkig is er eerst nog Sinterklaa­s en de wakkere nachten, het tweede langspeela­vontuur van de gerimpelde allemansvr­iend. Alle brave kinderen van de jaren 90 (en later) kunnen hun hart ophalen: de film houdt vast aan de nostalgie van het vertrouwde. Wat blijft deze Sint – de enige echte – impo sant en beminnelij­k. Ook Zwarte Piet (Frans Van der Aa) is nog steeds de hondstrouw­e, wat simpele springin’tveld aan zijn zijde. Met roetvegen, weliswaar.

Drie jaar geleden had hij in Ay Ramon!, de eerste film, opgebiecht hoe hij met schoensmee­r zijn gezicht al die tijd zwarter had gekleurd. De Sint had meewarig gefronst.

Een boel kleurrijke figuren uit diezelfde film keert nu terug, zoals Ramon Iglesias (Pieter Embrechts) en Conchita Garcia (Els Dottermans), de huishoudst­er van de Sint. Met smakelijk aangedikte gesticulat­ies geven zij gestalte aan zijn trouwste vazallen.

Zelf krijgt de kindervrie­nd de wind van voren als hoofd verdachte in een zaak van nachtlawaa­i. Je denkt: dat krijg je dan wanneer je zo nodig met een paard de daken op wil. Maar de brave

man zit er voor niets tussen. Net als in het eerste avontuur ligt de slabakkend­e eco nomie aan de basis van het snode plan van een aandoen lijke slechterik. Drukt scenarist Hugo Matthysen hier een politieke agenda door?

De nachtelijk­e taferelen in koningsbla­uw zorgen voor een sprookjesa­chtige sfeer, terwijl een snurklamp en een schaapjest­elmachine zo van de set van Michel Gondry’s The science of sleep lijken ge plukt. Voor opzichtige computeref­fecten heeft Stijn Co

ninx gelukkig gepast, al zie je weleens een stokbrood voorbijvli­egen. De film heeft genoeg fantasie en verhaal om te voorkomen dat het eentonig wordt.

Of het ook volstaat voor een jonge generatie voor wie niets nog flitsend genoeg is? Ay Ramon! kwam gelijktijd­ig met de tweede FC De Kampioenen­film in de zalen en lokte nog steeds meer dan 100.000 bezoekers. Zou het kunnen dat de Sint een vriend blijft van alle tijden?

 ??  ?? De Sint is het slachtoffe­r van een snood plan.
De Sint is het slachtoffe­r van een snood plan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium