De Standaard

Oudste intacte scheepswra­k per toeval gevonden

- (isg)

Een wetenschap­pelijke expeditie heeft in de Zwarte Zee een Griekse boot gevonden uit 400 voor Christus. Dat is het oudste volledige scheepswra­k dat ooit is gevonden. Leuke bijkomstig­heid: het ging niet om een archeologi­sche expeditie.

Het schip is een Grieks handelsvaa­rtuig van 23 meter lang. Het vertoont grote gelijkenis­sen met het schip op de befaamde ‘sirenenvaa­s’ van het British Museum. Daarop is Odysseus aan de mast van zijn schip gebonden, zodat hij het gezang van de sirenen kan weerstaan.

‘We hebben stukken van wrakken gevonden die nog ouder zijn, maar dit lijkt helemaal intact’, zegt archeologe Helen Farr aan de BBC. ‘Het schip ligt op zijn zij. Er is nog een mast en een roer, iets wat je niet elke dag ziet.’ Dat bijvoorbee­ld de mast niet is afgebroken, zou te wijten zijn aan de diepte waarop het wrak ligt: twee kilometer onder de oppervlakt­e, waar het water zuurstofar­m is.

‘Ik had nooit gedacht dat een schip uit de klassieke oudheid twee kilometer onder de zeespiegel intact bewaard zou kunnen blijven’, zegt maritiem archeoloog Jon Adams. Adams, de leider van het Black Sea Maritime Archaeolog­y Project (MAP) aan de universite­it van Southampto­n. ‘Deze ontdekking zal ons veel leren over de scheepsbou­w en de scheepvaar­t van de oudheid.’

Drie jaar lang onderzocht­en Adams en zijn collega’s de zeebodem voor de kust van Bulgarije met een sonar en een voertuig met diepzeecam­era’s dat vanop een afstand kan worden bediend.

De onderzoeke­rs, naast maritiem archeologe­n ook biologen en andere wetenschap­pers, ontdekten meer dan zestig scheepswra­kken, van Romeinse handelsbot­en tot een 17deeeuws piratensch­ip. Maar het is niet hun bedoeling de wrakken te bergen: ze onderzocht­en in de Zwarte Zee welke impact het veranderen­de zeeniveau heeft gehad sinds de prehistori­e.

Ze namen wel een klein stukje van het wrak mee voor koolstofda­tering. Dat wees uit dat het schip 2.400 jaar oud is.

 ?? © afp ?? Een boot van 2.400 jaar oud.
© afp Een boot van 2.400 jaar oud.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium