De Standaard

Trump verdiende al miljoenen aan Saudi’s

-

De Amerikaans­e president mag dan misschien geen rechtstree­kse zakelijke belangen hebben in SaudiArabi­ë, hij heeft wel jarenlang veel geld verdiend aan de Saudi’s.

Kan Donald Trump nog met fatsoen vermijden sancties af te kondigen tegen SaudiArabi­ë, na de moord op Jamal Khashoggi? De Amerikaans­e president had beloofd dat hij sancties zou opleggen wanneer zou blijken dat het regime betrokken was bij Khashoggi’s dood. Maar hij wil niet over één nacht ijs gaan. Trump wil naar eigen zeggen de ‘jarenlange alliantie’ met het koninkrijk niet op het spel zetten en eerst harde bewijzen zien dat de Saudische kroonprins Mohamed bin Salman achter het moordcompl­ot tegen Khashoggi zat.

Trump wil ook de Amerikaans­e economie niet treffen. Na zijn eerste buitenland­se reis als president – naar SaudiArabi­ë – pochte hij over de 110 miljard dollar contracten voor wapenlever­ingen die hij daar binnengeha­ald had – hoewel de meeste daarvan onderhande­ld waren door zijn voorganger Barack Obama. ‘Honderden miljarden investerin­gen in de Verenigde Staten en jobs, jobs, jobs’, luidde het toen. Een embargo op wapenlever­ingen aan SaudiArabi­ë zou veel van die jobs in gevaar kunnen brengen.

Bovendien speelt SaudiArabi­ë nog altijd een vooraansta­ande rol op de internatio­nale oliemarkt. Die zal alleen toenemen wanneer de Amerikaans­e sancties tegen gezamenlij­ke vijand Iran hun uitwerking krijgen en de Iraanse olie van de markt verdwijnt. De Saudische minister van Energie, Khaled alFaleh, zei maandag dat ‘SaudiArabi­ë een verantwoor­delijk land is’ dat zijn oliebeleid beschouwt als een economisch instrument dat losstaat van de politiek. Maar zal die ‘verantwoor­delijkheid’ overeind blijven bij sancties door de VS, of gaat de oliekraan toch dicht?

Daar komen ook overweging­en van per soonlijke aard bij kijken. Trump zei vorige week dat hij geen financiële belangen heeft in SaudiArabi­ë. Dat klopt: hij heeft er geen hotels of casino’s. Maar hij heeft wel heel wat zakelijke relaties met SaudiArabi­ë. Het zakenimper­ium van Trump heeft waarschijn­lijk tientallen miljoenen verdiend aan het Huis van Saud. In 2015 zei Trump tijdens een verkiezing­smeeting over de Saudi’s: ‘Ik kan goed opschieten met hen allemaal. Ze kopen appartemen­ten van me. Ze geven veertig, vijftig miljoen dollar uit. Word ik dan veronderst­eld een hekel aan hen te hebben?’

Jacht van 20 miljoen

De relaties van Trump met SaudiArabi­ë gaan ver terug. Begin jaren negentig, toen hij financieel in nauwe schoentjes stond, verkocht Trump zijn gigantisch­e jacht voor 20 miljoen dollar aan de Saudische prins Alwaleed bin Talal. In 2001 kocht de Saudische regering voor 4,5 miljoen dollar een verdieping in de Trump World Tower in New York.

Onlangs betaalde de Saudische regering in Washington een factuur van 270.000 dollar. Volgens The Washington Post werden daarmee kamers betaald voor lobbyisten die een wet probeerden tegen te houden waardoor slachtoffe­rs van 9/11 de Saudische regering kunnen vervolgen. En een verblijf van de Saudische kroonprins in het Trump Internatio­nal Hotel in New York begin dit jaar dreef de omzet van dat hotel met 13 procent op.

In 2001 kocht de Saudische regering een verdieping in de Trump World Tower in New York, voor 4,5 miljoen dollar. En onlangs nog betaalde ze in Washington een factuur van 270.000 dollar

 ??  ?? Een verblijf van de Saudische kroonprins duwde de omzet van het Trump Internatio­nal Hotel in New York omhoog. © Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Een verblijf van de Saudische kroonprins duwde de omzet van het Trump Internatio­nal Hotel in New York omhoog. © Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium