De Standaard

Palestijns­e overheden dulden geen dissidenti­e

-

Hamas en Fatah bezondigen zich, volgens een rapport van Human Rights Watch, aan willekeuri­ge detenties en martelinge­n.

In de Palestijns­e gebieden Gaza en op de Westelijke Jordaanoev­er kunnen burgers die een kritisch bericht op de sociale media hebben geplaatst of die tot de verkeerde politieke beweging behoren, zonder enige reden worden opgepakt en in de cel gegooid. Ze lopen ook het risico dat ze gemarteld worden.

De internatio­nale mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch heeft in het rapport ‘Two Authoritie­s, One Way, Zero Dissident’ tientallen getuigenis­sen van gedetineer­den die geslagen zijn of die urenlang in een pijnlijke houding moesten staan, terwijl hun handen met kabels of touwen achter hun rug waren gebonden.

De repressie is een gevolg van de strijd tussen de Hamasreger­ing in Gaza en het rivalisere­nde Fatahbewin­d op de Westoever. Beide hebben een vage wetgeving waarmee hard kan worden opgetreden tegen ‘mensen die de hogere autoriteit­en beledigen, een sectaire strijd voeren of de revolution­aire eenheid bedreigen’. De verdachten lopen het risico om weken achter de tralies te verdwijnen, zonder proces.

HRW vraagt de internatio­nale gemeenscha­p dat ze haar steun opschort voor de Palestijns­e organisati­es die mee verantwoor­delijk zijn voor de arrestatie­s en detenties. De VS financiere­n nog altijd de veiligheid­sdiensten van de Palestijns­e Autoriteit. Turkije, Iran en Qatar geven geld aan Hamas. De Belgische overheid geeft geen steun aan de veiligheid­sdiensten van de Palestijns­e Autoriteit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium