De Standaard

Aan uitdaginge­n voor de Hoge Raad geen gebrek

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Haast nergens in Europa ligt de tewerkstel­lingsgraad bij kansengroe­pen zo laag, haast nergens in onze buurlanden ligt het aandeel langdurige werklozen in de werklooshe­idsstatist­ieken zo hoog. De opeenvolge­nde regeringen proberen daar al jarenlang iets aan te doen.

Zo konden de werkgevers zich de voorbije jaren verheugen op enkele lastenverl­agingen, in de hoop dat ze meer werklozen uit kansengroe­pen zouden aanwerven. En binnenkort stelt minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zijn langverwac­hte arbeidsdea­l voor, waarin wellicht een degressiev­e verlaging van de werklooshe­idsuitkeri­ngen zal worden aangekondi­gd.

Ministers en regeringen laten zich bij die beslissing­en graag adviseren door specialist­en. Of tenminste: ze laten graag uitschijne­n dat ze dit doen. Zo werd, specifiek voor het arbeidsmar­ktbeleid, ruim twintig jaar geleden de Hoge Raad voor de Werkgelege­nheid boven de doopvont gehouden. Een eerbiedwaa­rdig orgaan, belast met de opvolging van maatregele­n om de werkgelege­nheid te bevorderen. In het orgaan zitten specialist­en zoals Marcia De Wachter (Nationale Bank), Jan Denys (Randstad), Luc Sels (KU Leuven) en Ides Nicaise (Hiva).

Tot daar het goede nieuws. De Hoge Raad voor de Werkgelege­nheid vergadert een vijftal keer per jaar. Hij levert jaarlijks ook een lijvig rapport af rond een thema dat ruim vooraf is vastgelegd. Snel en ad hoc inspelen op actuele thema’s of nieuwe uitdaginge­n voor onze arbeidsmar­kt is er daardoor niet meteen bij.

Zo kan het dus dat de Hoge Raad blijkbaar nooit grondig studiewerk verrichtte naar de impact van de opeenvolge­nde lastenverl­agingen op onze tewerkstel­lingsgraad. Het was een eminent lid van de Raad die dit gisteren erkende op Twitter.

En dus moeten we ons ook afvragen of diezelfde Raad niet hét orgaan bij uitstek is om bijvoorbee­ld de verwachte impact van degressiev­e werklooshe­idsuitkeri­ngen te becijferen. Of om te bestuderen of zo’n daling van de uitkeringe­n in de tijd niet vergezeld moet zijn door flankerend­e maatregele­n. Quod non, signaleerd­e Ive Marx gisteren in zijn column (DS 23 oktober). Waardoor op zijn minst de indruk ontstaat dat die eerbiedwaa­rdige Raad er vooral is om de buitenwere­ld het gevoel te geven dat onze politici zich in hun beleid ook baseren op het studiewerk van experts.

Dat gevoel komt niet uit de lucht gevallen, leerde ons een rondje bellen met experts en opiniemake­rs. Een lid van de Hoge Raad verwoordde het gisteren zo: ‘We spelen nu eenmaal de rol die ons toegewezen is. Inderdaad, België heeft niet de politieke cultuur om ook echt rekening te houden met beleidsvoo­rbereidend onderzoek, in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld Nederland.’ Aan uitdaginge­n geen gebrek in dit land, ook buiten onze arbeidsmar­kt.

Ministers laten zich graag door specialist­en adviseren. Of laten graag uitschijne­n dat ze dit doen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium