De Standaard

Regering beslist over wissel aan top Creg

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN BRUSSEL I

De regering buigt zich morgen over het ontslag van de nummer één van de energiereg­ulator Creg, MariePierr­e Fauconnier. De kabinetsch­ef van minister Marghem zou in een tweede fase Fauconnier opvolgen.

Het ontslag van MariePierr­e Fauconnier bij de federale energiereg­ulator komt er, omdat de gewezen kabinetsme­dewerkster van Laurette Onkelinx (PS) een andere job wil opnemen. Ze stapt op 1 november over naar de Brusselse netbeheerd­er Sibelga, om er ceo Luc Hujoel op te volgen. Opvallend is dat Fauconnier direct de stap zet van energiewaa­khond naar Sibelga.

Wie haar bij de Creg zal opvolgen, zou niet in dezelfde beweging duidelijk worden. Al van voor de zomer circuleert de naam van Anne Junion, de kabinetsch­ef van de minister van Energie, Marie Christine Marghem (MR).

Er loopt voor de functie een procedure bij Selor. De psychotech­nische testen zouden al achter de rug zijn, maar de confrontat­ie met de jury is pas voor in november. Daarom wordt er in regeringsk­ringen aan gedacht een interimvoo­rzitter te kiezen uit het huidige directieco­mité van de Creg. Die moet Fauconnier tijdelijk opvolgen.

Ook de andere zitjes in de Cregdirect­ie zijn vacant. Het is nog onduidelij­k hoe die ingevuld zullen worden. Eerder al had de NVA aangegeven ook vertegenwo­ordigd te willen worden bij de energiewaa­khond.

Transparan­tie

Maar niet alleen bij de Creg zijn de posten vacant, de regering heeft ook andere directiepo­sten opengestel­d. Ze moet ook nog een benoemings­puzzel leggen in dossiers zoals de Fpim en Bpost.

De benoeminge­n bij de Creg zijn belangrijk, omdat ze met de prijzen van energie en gas te maken hebben. De waakhond moet transparan­tie en concurrent­ie op de markt creëren en waken over het algemeen belang. De Creg speelde jarenlang een cruciale rol in het bepalen van de nucleaire rente. Dat was het afromen van het voordeel dat Engie Electrabel genoot, doordat het met afgeschrev­en kerninstal­laties goedkoop energie kon produceren.

Onder Cregdirect­eur Guido Camps werden die winsten substantie­el afgeroomd, maar onder Fauconnier – die bekend stond om haar goede relaties met Electrabel – werd de nucleaire rente drastisch verlaagd.

Het debat heeft zich ondertusse­n verlegd van de rente naar de kostprijs voor het ontmantele­n van de kerncentra­les en het bergen van het afval. De ceo van de Creg is belangrijk als lid van de commissie Nucleaire voorzienin­gen. De energiewaa­khond treedt ook op als adviseur van de overheid. Critici zeggen dat Engie Electrabel het liefst Junion aan de top van de Creg ziet, nu Fauconnier heeft gekozen voor netbeheerd­er Sibelga.

Onder de huidige directievo­orzitter werd de nucleaire rente drastisch verlaagd

 ?? © belga ?? Kabinetsch­ef Anne Junion wordt als mogelijke opvolger genoemd.
© belga Kabinetsch­ef Anne Junion wordt als mogelijke opvolger genoemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium