De Standaard

Plaatsing digitale meter halfjaar uitgesteld

- Transport Elektrisch­e fiets

De plaatsing van de digitale energiemet­er wordt een halfjaar uitgesteld, tot 1 juli 2019. Het bedrijf dat de aanbestedi­ng van netbeheerd­er Fluvius binnenhaal­de, liet weten dat het de meters niet tijdig kan leveren. Dat meldt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Die schort ook de plaatsing bij mensen met zonnepanel­en voorlopig op. ‘Zolang er geen duidelijkh­eid is over de terugdraai­ende teller, zullen we de digitale meter niet prioritair plaatsen bij mensen die al zonnepanel­en op hun dak hebben’, zegt de minister.

De aanbestedi­ng werd begin 2017 gelanceerd en de opdracht werd in december vorig jaar gegund. ‘Ik ga ervan uit dat Fluvius de nodige stappen zal zetten om een schadeverg­oeding te eisen voor de laattijdig­e levering’, besluit Tommelein.

Uber Londen verhoogt prijzen om elektrisch te rijden

Uber zal de prijzen voor ritjes in de Britse hoofdstad Londen met 15 pence (0,17 euro) per gereden mijl verhogen. Zo wil het online taxiplatfo­rm 200 miljoen pond (226 miljoen euro) verzamelen om de chauffeurs in staat te stellen een elektrisch­e wagen aan te schaffen. Op een persconfer­entie in Londen zei Uberceo Dara Khosrowsha­hi dat het geld ‘niet ten goede zal komen van Uber’, maar op de individuel­e spaarreken­ing van de chauffeurs belandt. Uber wil tegen 2025 alleen elektrisch­e wagens in de straten van Londen hebben. Dan moeten de chauffeurs wel snel beginnen te sparen. Een chauffeur die 40 uren per week klopt, spaart in drie jaar tijd 4.500 pond, rekende Jamie Heywood, de topman van Uber in Europa, voor. Een ‘goedkoop’ elektrisch model kost al snel meer dan 20.000 euro.

Brusselse Cowboy haalt 10 miljoen op voor ebikes

De Brusselse startup Cowboy, die hippe elektrisch­e fietsen maakt, heeft 10 miljoen euro opgehaald. De kapitaalro­nde werd geleid door Tiger Global Management en kwam tot stand samen met Index Ventures en Hardware Club. Met deze investerin­g zal Cowboy zijn activiteit­en kunnen uitbreiden en lanceren in nieuwe Europese markten zoals Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

De markt van elektrisch­e fietsen groeit enorm snel. In België is 45 procent van alle verkochte fietsen elektrisch en de vraag stijgt jaarlijks met 30 procent. Alleen al in Europa werden vorig jaar 21 miljoen ebikes verkocht. Cowboy lanceerde zijn elektrisch­e fiets in april 2018 in België. Onlangs werd de kaap van 1.000 verkochte fietsen overschred­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium