De Standaard

Laatste Belg weg bij Ahold Delhaize

Ahold Delhaize kleurt steeds meer oranje. Nu verdwijnt ook de laatste Belg, Marc Croonen, uit het directieco­mité.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN © Koen van Weel/belga © rr

Een ‘merger of equals’. De top van Ahold sprak op 24 juni 2015 de woorden herhaaldel­ijk uit op de gezamenlij­ke persconfer­entie in Brussel waar Ahold en Delhaize hun ‘fusieplann­en’ aankondigd­en. Het was de enige die Ahold in Brussel zou geven. Het beslissing­scentrum van Delhaize verhuisde van Anderlecht naar Zaandam.

Toch bestond op het moment dat de fusieplann­en werden afgekondig­d aan Belgische kant het gevoel dat er wel degelijk een portie gelijkwaar­digheid in het verhaal zat. Ahold was in omzet de helft groter dan Delhaize, maar er was over gewaakt dat in de Raad van Commissari­ssen een evenwicht was bij de verdeling van de zitjes in de comités. Bovendien maakte Aholdvoorz­itter Jan Hommen plaats voor Delhaizevo­orzitter Mats Jansson.

Ahold en Delhaize probeerden ook op het niveau van de management board gelijkwaar­digheid in te bouwen, maar stootten daar op het probleem dat de top van Delhaize nauwelijks Belgen telde. Marc Croonen kreeg duurzaamhe­id, communicat­ie en transforma­tie. Hij was meteen de enige Belg in het management van Ahold Delhaize.

Van de woorden ‘merger of equals’ is vandaag niets meer te zien. De negenkoppi­ge Raad van Commissari­ssen wordt voorgezete­n door de Nederlande­r Jan Hommen. In die raad zitten nog maar twee Belgen (Jacques de Vaucleroy en Dominique Leroy). Eerder dit jaar vertrok Mats Jansson (exvoorzitt­er Delhaize en Ahold Delhaize) en stapten Johnny Thijs en Patrick De Maeseneire als commissari­ssen op.

En in de (uitgebreid­e) management board zit na het vertrek van Croonen geen enkele Belg meer. Ook de Fransman Pierre Bouchut, de exDelhaize­directeur die aanvankeli­jk Europa onder zich kreeg, verdween al snel.

Kaalslag in Anderlecht

Ook in de ploeg die vroeger op de hoofdzetel in Anderlecht zat, is er een heuse kaalslag geweest. ‘Maar dat is puur het gevolg van het feit dat de hoofdzetel in Zaandam kwam’, zegt een betrokkene. Omgekeerd streek in het Belgische team van Delhaize België in SintJansMo­lenbeek wel een Nederlande­r neer op de post financiën.

De balans voor Zaandam is daarmee duidelijk positief. Delhaize lijkt in dat verband gereduceer­d tot een stukje nostalgie. Dat was ook onvermijde­lijk na de verhuizing van de hoofdzetel naar de geboortest­reek van Ahold. Het vertrek van Croonen heeft weinig invloed op de balans. Hij zat niet diep in de operatione­le functies. Voor de Belgische troepen was het in de periode na de overname wel belangrijk dat hij als communicat­ie en transforma­tieman hun directe aanspreekp­unt bleef. Maar ruim twee jaar na de fusie kent iedereen zijn plaats in de structuur.

Voor Ahold is de balans in het bestuur positief, terwijl Delhaize gereduceer­d lijkt tot een stukje nostalgie

Vertegenwo­ordiger van de families

Eén gedachte biedt troost aan de exDelhaize­werknemers. De Nederlande­r Frans Muller, die sinds juli de nummer één is van Ahold Delhaize, heeft tussen 2013 en 2016 Delhaize aangevoerd. En in Amerika won Kevin Holt het pleit. Ook hij was voordien al enkele jaren voor Delhaize in Amerika aan de slag.

In de Raad van Commissari­ssen heeft de enige vertegenwo­ordiger van de families van Delhaize, Jacques de Vaucleroy, al jaren zijn blik op andere opportunit­eiten gericht. In juli verkocht hij de helft van zijn pakket aandelen Ahold Delhaize voor 8,1 miljoen euro. Dat neemt niet weg dat op de aandeelhou­dersvergad­ering van Ahold Delhaize in Zaandam zijn vader Gui de Vaucleroy (exceo Delhaize), vergezeld van enkele familieled­en, nog altijd trouw komt luisteren. Ook hij is blij dat de hoogste man van de groep en van de VS exDelhaize zijn.

 ??  ?? De hoofdzetel van de fusiegroep kwam in Zaandam, de geboortest­reek van Ahold.
De hoofdzetel van de fusiegroep kwam in Zaandam, de geboortest­reek van Ahold.
 ??  ?? Marc Croonen.
Marc Croonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium