De Standaard

Kleinere bomen moeten verdwijnen om reuzen te beschermen

- VAN ONZE MEDEWERKER JOOST VAN LIEFFERING­E

Schrik niet als je dit najaar in het domein van Gaasbeek bomen gekapt ziet worden. Dat is nodig om de grootste bomen te beschermen.

Medewerker­s van het Agentschap voor Natuur en Bos zijn in het domein van Gaasbeek begonnen met bomen aan te duiden die vanaf dit najaar zullen worden gekapt. Een proces dat in nauw overleg gebeurt met de collega's van het Agentschap Onroerend Erfgoed, vanwege de bijzondere historisch­e waarde van het domein en de bossen.

‘Eén van de kenmerken die het domein van Gaasbeek zo uniek maakt, is de talrijke aanwezighe­id van eeuwenoude dikke bomen’, zegt Wim De Maeyer, regiobehee­rder bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

Kampioenen

‘Het domein telt honderden dikke hoge bomen, die de term woudreus meer dan waard zijn. Historisch gezien werden die bomen vroeger van bij de aanplant goed verzorgd, kregen ze ruimte en licht, en konden ze uitgroeien tot echte paradepaar­djes van het domein. Er groeien zelfs verschille­nde kampioenen van België, zoals de haagbeuken, die tot de hoogste van het land behoren’, zegt De Maeyer.

Omdat het bomenbesta­nd in

het domein door de jaren heen steeds dichter geworden is, hebben de grote bomen het steeds moeilijker. Het ANB wil de ‘reuzen’ de aandacht blijven schenken die ze verdienen.

‘Geregeld waaien er nu al dikke bomen om bij sterke wind. Veel

bomen staan onder druk van hun buurbomen, waardoor ze het moeilijk hebben om een brede kruin en een breed wortelgest­el te maken’, legt De Maeyer uit.

Daarom maakt het ANB deze winter de meest waardevoll­e bomen vrij en worden kleinere bo men in de buurt van de reuzen gekapt.

‘De te kappen bomen, werden gehamerd. Dat wil zeggen dat de boswachter­s met een koninklijk­e hamer een stukje schors verwijderd­en en een afdruk van een leeuw in het hout slaan’, zegt De Maeyer. ‘In het najaar zal een houtkapper worden gezocht die deze bomen onder strikte voorwaarde­n zal kappen. Zo sluiten we eigenlijk weer aan bij het beheer dat eeuwenlang gevoerd werd in zulke domeinen. Daarbij worden nu wel strenge regels gehanteerd, zodat zowel de bosbodem als de paden onaangeroe­rd blijven.’

Het hele proces van de kap zal van nabij worden gevolgd. Het Agentschap voor Natuur en Bos rekent op het nodige begrip van de bezoekers. ‘We zullen er alles aan doen om overlast tot een minimum te beperken’, klinkt het.

‘Veel bomen staan onder druk van hun buurbomen, waardoor ze het heel moeilijk hebben’

WIM DE MAEYER Agentschap voor Natuur en Bos

 ?? © jvi ?? Het domein van Gaasbeek is een populaire wandelloca­tie, zowel in de zomer als de winter.
© jvi Het domein van Gaasbeek is een populaire wandelloca­tie, zowel in de zomer als de winter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium