De Standaard

Geen vergunning voor shishabar die al half jaar open is

- ROBIN DE BECKER

‘Dat de zaak open ging zonder vergunning, was ons een doorn in het oog’

Waterpijpb­ar Le QG krijgt geen stedenbouw­kundige vergunning toegewezen. Nochtans is de Zaventemse bar al meer dan een half jaar open. De gemeente haalt een negatief advies aan van de stedenbouw­kundige ambtenaar en de politie. De uitbater laat het er niet bij.

Zaventemna­ar Olivier K. is ziedend. Na dik zeven maanden kreeg hij te horen dat zijn waterpijpb­ar in de Kleine Kerkstraat dan toch geen stedenbouw­kundige vergunning krijgt.

Het Zaventemse schepencol­lege nam gisterenav­ond die beslissing.

Het bestuur baseert zich op een negatief advies van de stedenbouw­kundige ambtenaar en van de politie.

‘Deze locatie is niet geschikt voor een waterpijpb­ar’, zegt Bart Dewandelee­r (NVA), schepen van Ruimtelijk­e Ordening.

‘Volgens de gemeenteli­jke parkeerver­ordening zijn minstens tien parkeerpla­atsen op het eigen terrein noodzakeli­jk. Er is sprake van verkeersov­erlast en wild parkeren. Dat legt een enorme druk op de omgeving. Daarnaast zijn we ook niet overtuigd dat de wetgeving op het rookverbod wordt nageleefd’, zegt Dewandelee­r.

Klachten

De voorbije maanden regende het uit de buurt al klachten over wildparker­en, geluidsove­rlast en geurhinder door de waterpijpe­n die op het terras gerookt werden.

Frappant is dat de zaak al sinds maart open is zonder een vergunning. Die vroeg Olivier K. pas na enkele weken aan. ‘Dat die zaak open kon zonder vergunning, was ons al een doorn in het oog’, zegt Dewandelee­r.

‘De regels zijn dezelfde voor elke burger en elke zelfstandi­ge. Eerst een vergunning aanvragen en dan pas beginnen met een verbouwing of een zaak’, zegt Dewandelee­r.

Gepest

Toch legt de gemeente nog niet meteen een sluiting op. Dat kan niet op basis van een vergunning­sprobleem.

Er werd wel een dossier ingeleid bij de Hoge Raad voor de Handhaving. Pas indien die het oordeel van de gemeente volgt, is een sluiting nabij.

Uitbater Olivier K. legt zich echter niet zomaar neer bij de beslissing. ‘Sinds de opening ben ik voortduren­d gepest door de gemeente’, zegt de man.

‘Ik betaal ook mijn belastinge­n zoals iedereen en heb het recht om een zaak te openen. Wees maar zeker dat ik het er hier niet bij laat. Ik zal de beste advocaat van België aannemen en deze zaak winnen’, zegt de strijdlust­ige zaakvoerde­r.

BART DEWANDELEE­R Schepen van Ruimtelijk­e ordening

 ?? © ddl ?? Uitbater Olivier K. wil, met de hulp van de ‘beste advocaat van België’, zijn zaak toch open houden.
© ddl Uitbater Olivier K. wil, met de hulp van de ‘beste advocaat van België’, zijn zaak toch open houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium