De Standaard

Red de ambulancie­r

- Medewerker van privaat ambulanceb­edrijf. Naam en adres bij de redactie bekend.

Ambulancie­rs draaien soms shifts van 72 uur, terwijl ze een contract hebben voor 38 uur per week (DS 22 oktober). Voor nachtwerk krijgen ze bovendien vaak alleen een vrijwillig­ersvergoed­ing, die schommelt tussen 10 tot 50 euro per nacht. Dat nieuws wekt alom verbazing. Online las ik dit soort reacties: ‘Is dat wel verantwoor­d?’, ‘Kunnen ze dan nog helder denken?’ ‘Rijden ze in die toestand met een ziekenwage­n?’ Maar ook: ‘De helft van de tijd doen ze toch niets’ en ‘het is niet dat ze zolang aan een stuk echt werken’.

Dat wil ik als ambulancie­r graag toelichten. Wij werken inderdaad geen 72 uur aan een stuk. Als we geluk hebben. De meesten van ons kijken aan het begin van een shift het materiaal en de wagen na. Daarna houden we ons bezig met het onderhoud van de standplaat­s, doen we administra­tie of poetsen we de ziekenwage­n. Verder moeten we inderdaad wachten. Wachten tot iemand onze hulp nodig heeft. Sommige dagen komen we amper buiten, andere dagen vertrekken we ’s ochtends om 7 uur en komen we ’s nachts om 4 uur binnen. De meeste ambulancie­rs werken standaard 24 uur, waarvan 12 uur vast en 12 uur vrijwillig.

Waarom? Omdat wij onze job graag doen. Mensen helpen, daarvoor doen we het. Zonder aarzelen zullen we ons eten om 15 uur nogmaals laten staan, omdat er een meisje van haar fiets gevallen is en haar been brak. Of ’s nachts opstaan voor een dronken feestgange­r. Of om iemand te reanimeren, zelfs al is het misschien te laat. Ambulancie­rs doen hun job met passie, met liefde voor de mensen.

Wij weten dat het niet verantwoor­d is om 96 uur onafgebrok­en te werken. Niemand hoeft ons dat te vertellen. Maar het mag niet verbazen dat onze bazen ons ’s nachts niet vast kunnen betalen, wanneer patiënten amper 65 euro moeten betalen voor een ziekenwage­n – en binnenkort zelfs nog minder. Wanneer hulpverlen­ing minder opbrengt dan dat het kost.

Zou minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) er al eens over nagedacht hebben hoeveel kosten een ziekenwage­ndienst heeft? Dan spreek ik niet alleen over personeels­kosten en de wagen zelf, maar ook over het materiaal dat we continu opnieuw moeten aanvullen en niet kunnen doorfactur­eren aan de patiënt, in tegenstell­ing tot de ziekenhuiz­en.

Kan ze niet eens samenzitte­n met een aantal firma’s en bekijken hoeveel het kost om zo’n dienst te beheren? Dan zal ze misschien zien dat de hulpverlen­ing al voldoende goedkoop en toegankeli­jk is in België. Mensen bellen nu al naar een ziekenwage­n als ze tandpijn hebben en lopen naar de spoed voor de kleinste verkoudhei­d.

Ik spreek wellicht voor alle ambulancie­rs als ik zeg dat wij niet geneigd zijn om te staken. Wij willen de hulpverlen­ing in België niet platleggen. Wij doen er alles aan om elke ziekenwage­n continu bemand te houden, zodat de bevolking de beste zorgen krijgt. Maar het zou helpen mocht de hulpverlen­ing beter georganise­erd worden. Laat de mensen meer betalen. Want straks zijn de subsidies op. De omstandigh­eden waarin we moeten werken, zullen er niet op verbeteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium