De Standaard

Even een homoseksue­el punt maken

- MAX DE MOOR Redacteur De Standaard digitaal

Wat de film ‘Girl’ zo goed maakt volgens veel mensen? Het zou méér zijn dan een film over transgende­rs. Dat soort reacties stuit MAX DE MOOR tegen de borst.

Je kunt er intussen gif op innemen: telkens als er een film verschijnt over holebi’s of transgende­rs, komt iemand je vertellen waarom het vooral géén lgbtfilm is. Dat was bij de release van Girl niet anders. ‘Het is meer dan een film over transgende­rs’, lazen we in verschille­nde media, ook in deze krant (DS 16 oktober).

Sta me een zucht toe. Want volgens een andere krant was Call me by

your name een ‘poëtische vertelling over twee mensen die verliefd worden’, waarbij de twee geliefden ‘toevallig’ twee jongemanne­n zijn. En wie La Vie d’Adèle een ‘relaas van een eerste liefde’ noemt, zonder het te hebben over de aard van die liefde, gaat eraan voorbij dat een significan­t deel van het drie uur durende drama gaat over de comingout van Adèle.

Natuurlijk, liefde is liefde en puberteit is puberteit, maar queer liefde of het ervaren van een ‘afwijkende’ genderiden­titeit is op verschille­nde vlakken wel zeer specifiek. Net dat is voor lgbtkijker­s de belangrijk­ste reden om die films te bekijken. Ze kunnen een spiegel vormen of, meer nog, een wereld aan mogelijkhe­den tonen. Zo ken ik iemand die haar geaardheid liever privé houdt, maar wel elke film en tvserie met een lesbische verhaallij­n heeft gezien. Ze nodigen uit tot herkenning en zelfonderz­oek.

Uitgewist in één zinnetje

Het is inderdaad de verdienste van sterke regisseurs dat ze die gevoelens overtuigen­d overbrenge­n naar een breed publiek. Maar het expliciete schouderkl­opje dat ze daar telkens voor krijgen, riskeert de grandioze gevoelens te wissen die ze opwekken bij hun meest betrokken kijkers.

Zelf herinner ik me de film Week

end over twee mannen die na een onenightst­and op slag verliefd worden. Daar ben ik een weekend lang niet goed van geweest. Zoals regisseur Andrew Haigh toont hoe de personages op verschille­nde manieren met hun homoseksua­liteit omgaan en hoe hun romance onmogelijk los kan komen van de maatschapp­ij waarin ze leven: het riep bij mij gevoelens op die zich al drie jaar aan het opstapelen waren. ‘Een ontroerend­e romance over een liefde die door een tragische speling van het lot beperkt blijft tot een weekend’, las ik ergens. ‘Alleen jammer dat de regisseur doordramt om zijn homoseksue­le punt te maken.’ Zo voelt het om uitgewist te worden in één simpel zinnetje.

Uiteraard kan een interpreta­tie verschille­n, maar het is een mechanisme waar we ook in het dagelijkse leven mee vertrouwd zijn. ‘Ik had niet geraden dat je homo bent’, krijg ik weleens te horen op een vreemde, compliment­erende toon. Op dezelfde manier krijgen vrouwelijk­e transgende­rs te horen dat persoon x of y nooit had durven te denken dat ze ‘ooit iets anders dan een vrouw was’. In één klap word je meedogenlo­os afgemeten aan de heteronorm. Dat je aan de goede kant van de balans uitkomt, wordt ongevraagd als goed nieuws meegedeeld. Dat is geen compliment, het is wreed.

Liefde is liefde en puberteit is puberteit, maar queer liefde is wel zeer specifiek

 ?? © rr ?? Dat Lara (links) een transgende­r is, is voor veel lgbtkijker­s een belangrijk­e reden om de film ‘Girl’ te bekijken.
© rr Dat Lara (links) een transgende­r is, is voor veel lgbtkijker­s een belangrijk­e reden om de film ‘Girl’ te bekijken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium