De Standaard

Waar blijven de controleur­s?

Huiszoekin­gen uitvoeren bij firma’s volstaat niet om sociale dumping tegen te gaan. JAN SANNEN ziet meer heil in goed uitgeruste en goed bemande controledi­ensten.

- © blg

In Antwerpen vonden vorige week opnieuw enkele huiszoekin­gen plaats bij transportf­irma’s. Die waren een uitloper van een Europees onderzoek uit 2016 naar postbusbed­rijven en gingen zoals gewoonlijk gepaard met hoerageroe­p vanuit de kabinetten en van ministers. Wij zijn ook blij wanneer frauderend­e transporte­urs tegen de lamp lopen, maar in het huidige tempo is elke actie niet meer dan een druppel op een hete plaat.

In februari 2016, bijna drie jaar geleden dus, onderteken­den de voormalige staatssecr­etaris voor Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD), minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), minister van Middenstan­d en kmo’s Willy Borsus (MR) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA), samen met de werkgevers­federatie en de vakbonden een ‘plan eerlijke concurrent­ie in de transports­ector’. Een plan waar wij als trekkende kracht terecht fier op konden zijn. Het bevatte heel wat zaken die wij als vakbond belangrijk vonden. Welke reglemente­n moesten worden aangepast. Waar de problemen lagen en hoe we ze het best konden oplossen. We hadden niet zozeer een nieuwe wetgeving nodig, wel een betere interpreta­tie of bijschavin­g ervan, evenals een betere handhaving.

Ritten van 24 uur

Er moeten richtlijne­n komen voor de controledi­ensten, die meer en beter moesten samenwerke­n. Er moet gewerkt worden op elk politiek niveau, gewest, federaal, Benelux en Europees. Sociale dumping moet voor alle arbeidsaud­itoraten prioritair worden, met een uniformise­ring voor de aanpak en de beteugelin­g ervan.

Het vervoer met bestelwage­ns valt nu onder geen enkele vervoersre­glementeri­ng. Wij vragen al langer dat vervoerder­s met bestelwage­ns ook een vergunning moeten hebben om betaald goederenve­rvoer te doen. Bovendien zijn ze niet onderworpe­n aan de verplichte rij en rusttijden. Mensontere­nde toestanden zijn schering en inslag. Chauffeurs worden verplicht om lange ritten uit te voeren, zonder te rusten. Ritten van 24 uur zijn geen uitzonderi­ng. Als ze al eens enkele uren kunnen rusten, is het onder een deken in de laadruimte van het voertuig. Dat is onverantwo­ord en hoogst onveilig.

Met de Beneluxpar­tners willen we in WestEuropa een voortrekke­rsrol spelen om de regels voor cabotage (binnenland­s vervoer door buitenland­se transporte­urs) aan te passen en ze op gecoördine­erde wijze te con troleren, om de boetes op elkaar af te stemmen en om bilaterale onderhande­lingen te voeren. De samenwerki­ng tussen België en Nederland voor gemeenscha­ppelijke inspecties moet een Europese samenwerki­ng worden. Het misbruik van brievenbus­firma’s moet Europees beter geregeld worden.

Zo’n ambitieus plan, met vier ministers die zich officieel engageerde­n om er werk van te maken. Dat kon niet fout lopen.

Helaas pindakaas

Maar het is bij goede bedoelinge­n gebleven. Want het is onmogelijk om

Niets blijkt zo vergankeli­jk als ministerië­le excellenti­es en goede voornemens

echte resultaten te boeken zonder goed uitgeruste en voldoende bemande controledi­ensten. En daar knelt de schoen. Speerpunt in het plan was de belofte om meer dan 100 bijkomende controleur­s en inspecteur­s aan te werven. Daar wachten we – na drie jaar – nog steeds op. De controledi­ensten zijn inmiddels geherstruc­tureerd, maar ook dat is niet zonder slag of stoot verlopen. De nieuwe aanwerving­en volstaan niet eens om het personeel te vervangen dat de controledi­ensten verlaat. Ook de nieuwe en gecoördine­erde aanpak, onder andere door middel van datamining en meldpunten is positief, maar niet mogelijk zonder de extra beloofde personeels­leden.

Niets blijkt evenwel zo vergankeli­jk als ministerië­le excellenti­es en goede voornemens. Van de vier ministers die het plan voor eerlijke concurrent­ie in de transports­ector onderteken­den, blijft alleen Johan Van Overtveldt over, bij wie de bevoegdhei­d ‘bestrijdin­g van sociale fraude’ eerder een titel dan een werkpunt is. De drie andere excellenti­es zijn elders aan de slag. De nieuwe staatssecr­etaris voor Fraudebest­rijding, Philippe De Backer (Open VLD), breekt geen potten. In zijn kabinet zijn ook voormalige trekkers van de zaak intussen vertrokken.

We weten goed dat sociale dumping een complex probleem is dat tijd vergt. Maar je lost het niet op met beelden van vuile toiletten en postbussen in Bratislava, die even verontwaar­diging losweken. Wat we nodig hebben, zijn daadkracht­ige politici die het probleem durven aan te pakken en daar de broodnodig­e middelen en mensen voor willen inzetten. Een hoeraverha­al in de media zo nu en dan, volstaat niet.

 ??  ?? ‘Vervoerder­s met bestelwage­ns zouden ook een vergunning moeten hebben om betaald goederenve­rvoer te doen.’
‘Vervoerder­s met bestelwage­ns zouden ook een vergunning moeten hebben om betaald goederenve­rvoer te doen.’
 ?? JAN SANNEN
Wie? Verantwoor­delijke vervoer en logistiek bij ACVTransco­m.
Wat? Sociale dumping in de transports­ector is een complex probleem. Als politici het willen bestrijden, moeten ze de nodige middelen en mensen inzetten. ??
JAN SANNEN Wie? Verantwoor­delijke vervoer en logistiek bij ACVTransco­m. Wat? Sociale dumping in de transports­ector is een complex probleem. Als politici het willen bestrijden, moeten ze de nodige middelen en mensen inzetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium