De Standaard

Praat voluit met extremiste­n

-

In een oude aflevering van zijn fameuze interviewr­eeks is Louis Theroux op bezoek bij racisten in de Verenigde Staten. ‘Louis and the Nazis’ heet de aflevering. Zo komt hij terecht in het huis van April Gaede, een vrouw met uitgesprok­en ideeën over witte suprematie, die haar twee engelachti­ge, elfjarige dochters Lamb en Lynx angstaanja­gende liedjes laat zingen op bijeenkoms­ten van neonazi’s.

Aan het eind van de film confrontee­rt Theroux haar met de opvoeding van de meisjes. ‘Besef je wat een handicap die zal zijn in hun leven?’ Gaede ziet het probleem niet. Ze staan met zijn tweeën in de keuken en proberen oprecht met elkaar te praten. Lamb en Lynx zullen de rest van hun leven kampen met een dual mindset, zegt Theroux. Want de boodschap van hun moeder botst op dat wat ‘normale mensen’ denken.

April Gaede antwoordt dat ze nu eenmaal op haar kinderen moet overdragen wat ze gelooft waar te zijn, hoe lastig dat het leven ook maakt. En dan breit Theroux een einde aan het gesprek door te zeggen dat ze ongelijk heeft in haar opvattinge­n, omdat ze ermee in de minderheid is. Basically you’re outvoted. Het is een verbijster­end ondemocrat­isch zwaktebod van de onvolpreze­n Theroux. Ongelijk hebben omdat je in de minderheid bent? Het moet niet gekker worden.

Waarom is een begaafd journalist als Theroux niet in staat iets wezenlijke­rs te formuleren? Wat had hij dan wel moeten zeggen? Het zijn prangende vragen nu op veel plaatsen onduidelij­kheid heerst over het gesprek met mensen aan de extreme kanten van het politieke spectrum. Of je dat überhaupt moet aangaan. En welk gesprek dan.

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft zich teruggetro­kken van een confe rentie van BBC Scotland, omdat voormalig Trumpstrat­eeg Steve Bannon ook is uitgenodig­d. ‘Ik wil niet deel uitmaken van een proces dat riskeert een uiterstrec­htse, racistisch­e visie te legitimere­n of te normaliser­en.’ Andere sprekers volgen haar voorbeeld. De BBC licht de uitnodigin­g toe: Steve Bannon is een invloedrij­ke politicus in dienst van de ‘antielite’. De omroep wil een ‘gebalancee­rd debat’, ‘lastige vragen’, ‘journalist­ieke analyse’.

Heel overtuigen­d is het allemaal niet. Een debat uit de weg gaan niet. Maar het debat aangaan zonder inhoudelij­ke afweging al helemaal niet. Het Nederlands­e Humanistis­ch Verbond publiceert op zijn website een stuk van historicus en filosoof Sid Lukkassen en lezers stellen op Twitter de vraag waarom het Verbond zo iemand een platform biedt. Iemand die pleit voor een leitkultur en die onlangs nog hoopte dat Angela Merkel voor een tribunaal belandt à la Neurenberg. Het Verbond legt uit dat het het inhoudelij­k debat wil stimuleren. ‘We zullen dan ook zeker niet alles plaatsen wat hij schrijft en denkt. Maar in dit geval, met dit stuk, vonden we het wel kunnen.’

Ook dat is raar. Uitgesprok­en tegenstand­ers aan het woord laten om debat te stimuleren en dan de meest tandeloze tekst uitkiezen. Dan kun je het net zo goed laten. Door iemand wel uit te nodigen, maar het conflict weg te laten, legitimeer je inderdaad meer dan je debatteert. Je mag daarom hopen dat de journalist die Steve Bannon over ‘de nieuwe wereldorde’ moet interviewe­n, zich terdege voorbereid­t. De BBC kondigt Bannon gedwee aan als invloedrij­k en antielitai­r. Maar er valt echt wel iets sterkers te zeggen over zijn plannen om het rechtspopu­listisch nationalis­me groot te maken in Europa. En over het feit dat de Europese nationalis­ten niet op hem zitten te wachten. Dat wil zeggen, volgens Marine Le Pen, die hem, anders dan de BBC zelf, te extreem vindt om zich ermee te associëren.

Er zit een opmerkelij­ke defensivit­eit in zulke debatbesli­ssingen. Alsof met de procedurel­e keuze om überhaupt in gesprek te gaan alle energie is verbruikt. Ja, het siert Louis Theroux dat hij naar April Gaede luistert. Maar wat had hij nou terug moeten zeggen in die laatste minuten van de film?

Marine Le Pen vindt Steve Bannon, anders dan de BBC, te extreem om zich ermee te associëren

Het geval van Gaede is simpel, omdat ze geen politicus is, maar een onverbloem­de, zelfverkla­arde racist die op het strand swastika’s in het zand tekent voor de kinderen. Andere rassen zitten haar dwars, zegt ze. Ze spreken onverstaan­bare talen, zien er niet mooi uit, maken rommel. Ze gaat er bijna van huilen. ‘Heb je weleens aan therapie gedacht’, vraagt Theroux terecht. Toch is zo’n therapeuti­sche suggestie alleen niet genoeg in een documentai­re over racisme.

Het was sterker geweest als, ten behoeve van de kijker, in dat keukengesp­rek op zijn minst een verschil was gemaakt tussen anderen ‘vervelend’ vinden en oproepen tot geweld. Iets over rechten die een democraat niet belangrijk vindt, omdat je andere mensen ermee om de oren kunt slaan, maar omdat ze het hart uitmaken van de democratie.

 ??  ?? MAXIM FEBRUARI Schrijver, jurist en columnist voor NRC Handelsbla­d, waar deze tekst eerder verscheen.
MAXIM FEBRUARI Schrijver, jurist en columnist voor NRC Handelsbla­d, waar deze tekst eerder verscheen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium