De Standaard

GROEN KNIKKERT JOHAN VANDE LANOTTE NAAR DE UITGANG IN OOSTENDE

Het lijkt over en uit voor de SP.A in Oostende. Alleen inhoudelij­ke problemen kunnen een coalitie tussen Open VLD, NVA, CD&V en Groen nog in de weg staan.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

BRUSSEL I Wouter De Vriendt (Groen) wordt de kingmaker aan de kust. Plaatselij­k partijover­leg gaf hem gisteravon­d een mandaat om de ‘vernieuwin­gscoalitie’ van Bart Tommelein (Open VLD) een kans te geven. Meteen wenkt het Waterloo voor de socialiste­n van Johan Vande Lanotte en voorzitter John Crombez.

‘Dit is geen makkelijke beslissing, want paarsgroen had onze voorkeur. Maar in de politiek moet je verantwoor­delijkheid nemen en je comfortzon­e durven te verlaten’, zei De Vriendt in een mededeling. ‘De Oostendse politiek zit in een impasse en is verstrikt in een kluwen van veto’s. Groen steekt nu zijn nek uit, verlaat de barricaden en wil de linksrecht­stegenstel­ling overstijge­n om tot oplossinge­n te komen. Het is tijd om bruggen te bouwen.’

Meelopers

De plaatselij­ke Groenkopma­n beschouwt de eerste informatie­nota van Tommelein als ‘veelbelove­nd’. Die nota wordt nu verder ‘verduideli­jkt’, met ‘garanties’. Nadien mogen CD&V en de NVA zich daarover buigen. Pas al zij akkoord gaan, bestaat er een basis voor verdere onderhande­lingen.

De Vriendt toonde zich aanvan kelijk geen voorstande­r van een coalitie op rechts. Juist om die reden wil hij eerst met Open VLD een voorakkoor­d sluiten. De overige twee partijen worden tot meelopers gedegradee­rd. De Vriendt verkoopt zijn vel duur, maar weet dat hij vanuit een sterke positie onderhande­lt. Voor Tommelein is het uitzicht op het burgemeest­erschap heel wat waard. CD&V (op zich overbodig) en de NVA zijn al blij dat ze mogen meedoen.

Ogenschijn­lijk laat Groen de deur op een kier voor een andere optie. Maar De Vriendt sluit uit dat hij in een coalitie stapt waarin zijn partij overbodig is. Zo smijt hij de deur dicht voor Crombez. De SP.Avoorzitte­r probeerde de situatie te ontmijnen met het voorstel van een paarse coalitie, aangevuld met Groen en CD&V. In deze constellat­ie is ofwel CD&V ofwel Groen overbodig.

Met de keuze voor Tommelein als burgemeest­er is de rode afgang een feit. De zogeheten stadslijst onder leiding van Johan Vande Lanotte haalde weliswaar twee zetels meer (11 tegen 9), maar de kopman haalde 1.000 voorkeurst­emmen minder dan Tommelein. Op enkele verkiezing­en tijd zakte de SP.A van een absolute meerderhei­d naar goed 20 procent.

De keuze van De Vriendt vergroot de socialisti­sche verkiezing­sramp. Na Brugge en Gent gaat nu ook Oostende verloren. Voor Vande Lanotte komt een einde aan een carrière van dertig jaar in de politiek: niet meer in de regering, niet meer in de Kamer, niet meer in het stadhuis.

 ?? © blg ?? Wouter De Vriendt.
© blg Wouter De Vriendt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium