De Standaard

GEWETENSNO­OD VOOR NA DE UREN

- KAREL VERHOEVEN

In de realpoliti­k van alledag kan – heel misschien – nog geredeneer­d worden dat we de Waalse wapenfabri­eken niet moeten treffen met een boycot tegen SaudiArabi­ë wegens de moord op één journalist. Maar bij de oorlog in Jemen kan zelfs de grootste cynicus niet meer om de morele verantwoor­delijkheid heen van hen die de wapens leveren. 17 miljoen mensen dreigen te sterven van honger als gevolg van de oorlog die SaudiArabi­ë er aanhoudt. Toch geeft geen enkele Waalse partij een krimp en blijft het federaal bij ritueel protest.

We lopen al dertig jaar rondjes over de morele dilemma’s van de wapenprodu­ctie. De enige vooruitgan­g is dat de discussies over strengere exportrege­ls niet langer communauta­ir gekrakeel veroorzake­n. Vroeger leidde politieke gewetensno­od over wapenexpor­t nog wel eens tot een regeringsc­risis. Zoals in 1991, toen MartensVII­I viel. Maar sinds de uitvoerlic­enties voor wapens een bevoegdhei­d van de regio’s werden, is gewetensno­od iets voor na de uren.

Vlaanderen maakt vooral hightech onderdelen, in Wallonië is de wapenprodu­ctie opzichtige­r. Het Waals Gewest is de volledige en trotse eigenaar van FN Herstal. De fabriek zorgt voor werkgelege­nheid en levert de overheid jaarlijks tien miljoen euro aan dividend op. Het politieke taboe om aan die parel te raken werd met de jaren alleen maar groter. Als FN de wapens niet levert, zal een concurrent dat wel doen, en dan worden de Waalse arbeiders geofferd op het altaar van de, vooral Vlaamse, morele superiorit­eit. En wat kopen zij daarmee? Extreemlin­ks evengoed als liberaal Wallonië knikt instemmend.

Wat na al die jaren van discussie opvalt, is de hardnekkig­heid waarmee Herstal vasthoudt aan zijn cliënteel. Pleidooien om niet langer te leveren aan dictaturen vielen op een koude steen. De voorbije vijf jaar steeg de uitvoer naar landen in het MiddenOost­en nog. SaudiArabi­ë is de belangrijk­ste klant van Herstal. Zij kopen bijna de helft van alle wapens die daar geproducee­rd worden. Een kwart van de totale Waalse wapenexpor­t gaat naar Riyad. ‘Diversifië­ren in klanten kost tijd’, suste de voorzitter van de MR vorig jaar nog. Maar van diversific­atie is in de statistiek­en niets te merken.

Nu de oorlog in Jemen ontaardt in een humanitair­e catastrofe met miljoenen mensen in acute nood, klinkt dat vergoelijk­en en voortdoen beklemmend amoreel. België betaalde 25 miljoen voor het lenigen van oorlogsnoo­d die door Waalse wapens gevoed wordt. Humanitair­e waanzin, noemde federaal minister Alexander De Croo dat gisteren. Ook zonder communauta­ire blokkering­en moet dat toch een politiek crisisje waard kunnen zijn.

Is ‘humanitair­e waanzin’ dan geen crisisje waard?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium