De Standaard

Francken zet hervestigi­ng vluchtelin­gen tijdelijk stop

Er worden voorlopig geen vluchtelin­gen meer naar ons land hervestigd. De oorzaak ligt bij de toenemende asielinstr­oom en de hoge bezettings­graad in de opvangcent­ra.

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E

BRUSSEL I Ons land beloofde dit jaar 1.150 kwetsbare vluchtelin­gen, vooral Syriërs uit Turkije, Libanon en Jordanië, te hervestige­n. Tot vorige week zijn in het kader van dit programma 879 vluchtelin­gen aangekomen. De overige 250 zullen voorlopig niet toegelaten worden. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) zet de hervestigi­ng van vluchtelin­gen on hold, bevestigt hij. Alvast tot eind dit jaar, mogelijk tot na de verkiezing­en van volgend jaar.

‘We nemen onze internatio­nale verantwoor­delijkheid. Voor 2018 toonde ons land zich ambitieus met de voorziene hervestigi­ng van 1.150 vluchtelin­gen. Op een missie na zijn alle missies die voor dit jaar gepland waren ook afgehandel­d. Maar voor het komende politieke jaar dient rekening gehouden te worden met de toegenomen asielinstr­oom en de hoge bezettings­graad in de opvangcent­ra’, zegt Franckens woordvoers­ter.

Het asiel en opvangsyst­eem dreigt weer op zijn limieten te botsen door een combinatie van factoren. Er komen de jongste maanden weer meer asielzoeke­rs naar ons land, de achterstan­d bij de Dienst Vreemdelin­genzaken loopt op en tegelijker­tijd werd de opvangcapa­citeit verder afgebouwd.

Onlangs moest de regering al beslissen om de sluiting van zeven opvangcent­ra, goed voor meer dan 2.000 plaatsen, uit te stellen tot midden volgend jaar. Die sluiting was al in maart aangekondi­gd en kaderde in een tweede afbouwplan, waarbij ook veel lokale opvanginit­iatieven (LOI’s) sluiten. Het bleek niet genoeg om een dreigende verzadigin­g te voorkomen. Meer maatregele­n, zoals een tijdelijke stop van het hervestigi­ngsprogram­ma, drongen zich op.

Extra personeel

De oplopende achterstan­d bij de DVZ is niet alleen te wijten aan een stijging van het aantal asielaanvr­agen. Pas sinds deze zomer neemt dat weer toe, terwijl de achterstan­d al sinds begin dit jaar toeneemt: van 3.629 asielaanvr­agen in januari tot 6.722 in augustus.

Volgens de DVZ is dat mede te wijten aan een personeels­tekort. ‘Personeels­leden die de dienst verlaten hebben, zijn niet vervangen’, zegt woordvoerd­er Geert De Vulder. ‘In principe zouden we elke maand ongeveer 1.800 interviews moeten afnemen om een normale werklast te behouden, maar al maanden kunnen we er slechts 1.200 afnemen.’

In afwachting van structurel­e maatregele­n – lees: bijkomend personeel – heeft de DVZ beslist om 20 personeels­leden uit andere diensten naar de dienst asiel over te hevelen. Door de achterstan­d moeten asielzoeke­rs ook een paar weken langer wachten op hun interview.

Naar school

Sinds 2013 heeft België een structuree­l hervestigi­ngsprogram­ma. Elk jaar engageert ons land zich om een aantal door de VN geselectee­rde vluchtelin­gen – vooral alleenstaa­nde vrouwen en kinderen uit kampen – te hervestige­n. Onder staatssecr­etaris Theo Francken werd dat aantal opgetrokke­n, tot 1.150 dit jaar. Maar die afspraken zal ons land nu dus niet nakomen.

Dat betreuren ook de scholen die aan deze kinderen onderwijs geven. Wanneer vluchtelin­gen via hervestigi­ng in ons land aankomen, verblijven ze eerst zes weken in een collectief opvangcent­rum voor ze naar een LOI elders in het land verhuizen. Voor Vlaanderen gaat het om de centra in SintTruide­n en Kapellen. In die eerste zes weken gaan de kinderen al naar een school in de buurt van die centra, ook al moeten ze daarna naar een andere school.

‘Vaak hebben onze scholen die kinderen niet eens de volle zes weken, maar slechts twee of drie’, zegt Flor Ory van het lokaal overlegpla­tform in SintTruide­n. ‘Bovendien komt er elke zes à acht weken een nieuwe groep kinderen via hervestigi­ng aan. Het vergt veel flexibilit­eit om die kinderen telkens weer in te passen. De scholen doen dat graag. Het engagement is groot. Ze hebben geïnvestee­rd in omkadering en hebben pedagogisc­h lesen spelmateri­aal voor anderstali­ge kleuters aangekocht. Dan is het jammer om te horen dat dit stopt. We weten niet voor hoelang, maar we hopen dat de expertise niet verloren gaat.’

‘In principe zouden we elke maand ongeveer 1.800 asielinter­views moeten afnemen, maar we kunnen er al maanden slechts 1.200 doen’

GEERT DE VULDER

Dienst Vreemdelin­genzaken

‘Scholen die hervestigd­e kinderen in de eerste weken inschrijve­n, investeerd­en veel in omkadering. We hopen dat hun expertise niet verloren gaat’

FLOR ORY

Lokaal overlegpla­tform SintTruide­n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium