De Standaard

So you think you can govern

-

BRUSSEL I De Vlaamse regering houdt vrijdagavo­nd de ultieme talentenja­cht. Vijftien kandidaten om de gouverneur van OostVlaand­eren, Jan Briers, op te volgen, komen dan hun unieke eigenschap­pen demonstrer­en.

De vijftien zijn de geslaagden van een selectiepr­ocedure waar meer dan honderd mensen zich voor hadden ingeschrev­en. Zij bleken geschikt voor het ambt, maar omdat de Vlaamse regering er niet in slaagde zelf een keuze te maken, worden ze nu allemaal uitgenodig­d voor een mondelinge proef.

Onder hen de burgemeest­er van Haaltert, Veerle Baeyens (NVA), en waarschijn­lijk ook de Zottegemse schepen Peter Vansintjan (CD&V). Een Vlaams Parlements­lid is er niet bij. Dat zou ook wat eigenaardi­g zijn, want een Vlaams Parlements­lid wordt geacht de Vlaamse regering te controlere­n. Maar Kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD) is wel een van de geselectee­rde kandidaten.

Ook de kabinetsch­ef van gouverneur Briers en zijn voorganger André Denys, Björn Heirbrant, is volgens sommige bronnen kandidaat. Heirbrant is ook de enige van het gezelschap die al ervaring in de job kan voorleggen. Hij behoorde tot het team dat Denys tijdens zijn ziekte verving.

Sommige kandidaten hebben met de ogen geknipperd toen ze de uitnodigin­g kregen. ‘We hebben allemaal de volledige procedure doorlopen en zijn geschikt bevonden voor het ambt. Wat kan een laatste gesprek nog toevoegen?’, vroeg Baeyens zich gisteren in De Gentenaar af. ‘Misschien willen ze wel weten wie het juiste charisma heeft voor de job.’

Het is de bedoeling om na de interviews vrijdagavo­nd de knoop door te hakken. (wwi)

Blz. 37

opinie

BEHOEFTE AAN LICHAMELIJ­KHEID SLIJT NIET MET OUDER WORDEN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium