De Standaard

Eerste voetballer aangehoude­n

Fabien Camus in de cel voor witwassen Vermoedeli­jk stroman van Mogi Bayat 22ste verdachte in Operatie ‘Schone Handen’

- VAN ONZE REDACTEURS MARC KLIFMAN YVES BARBIEUX

wordt verdacht van lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e en het witwassen van geld.

BRUSSEL I Fabien Camus – exvoetball­er bij Charleroi, Genk, Antwerp en KV Mechelen – werd gisteren aangehoude­n en is in verdenking gesteld van lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e en het witwassen van geld. Zijn advocaat Didier De Quevy bevestigt dat de speler onmiddelli­jk werd opgesloten in de gevangenis van Lantin.

Zijn aanhouding kadert in het onderzoek naar mogelijke wanpraktij­ken door de omstreden makelaar Mogi Bayat. Camus, die vorig seizoen nog bij KV Mechelen speelde, was een van de spelers onder zijn hoede, maar sinds vorig jaar hielp hij Bayat ook profession­eel bij transferde­als. Het gerecht beschouwt Camus als een stroman van Bayat.

Volgens onze informatie zou Bayat zijn hulp en contacten hebben gebruikt om afgelopen zomer de transfer van exClub Bruggespel­er Anthony Limbombe naar FC Nantes te regelen. Limbombe was aanvankeli­jk op weg naar Premier Leagueclub Huddersfie­ld Town, maar bijkomende eisen deden de deal afketsen. Limbombe schakelde daarna Mogi Bayat in, die de flankspele­r bij FC Nantes onderbrach­t.

Volgens bronnen zou Fabien Camus hebben geholpen om die transfer te regelen en zouden Bayat en zijn juridische rechterhan­d Laurent Denis hem in ruil daarvoor een verdacht commissiel­oon van enkele honderddui­zenden euro’s hebben overgemaak­t. Het gerecht heeft allicht aanwijzing­en dat Camus – mogelijk ook bij andere transfers van Mogi Bayat – een aandeel heeft in eventuele financiële constructi­es met zwart geld. Hij is de eerste voetballer die werd opgesloten in de gevangenis op verdenking van witwassen.

Nog tien man in de cel

Ondertusse­n zijn al 22 mensen uit de Belgische voetbalwer­eld in verdenking gesteld in Operatie ‘Schone Handen’. Tien van hen zijn aangehoude­n, onder wie makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic en scheidsrec­hter Bart Vertenten. De anderen werden, al dan niet onder voorwaarde­n, weer vrijgelate­n. Ook de vader van Anthony Limbombe werd ondervraag­d over de transfer van zijn zoon naar FC Nantes, maar hij werd niet in verdenking gesteld.

BRUSSEL I ‘De Belgische kinderen die vastgehoud­en worden in kampen in Syrië, moeten naar ons land teruggehaa­ld worden. Ze leven daar in schrijnend­e omstandigh­eden, maar ze vormen geen gevaar voor ons land.’ Dat zegt Gerrit Loots (VUB), klinisch psycholoog met expertise rond kindsoldat­en, die vijftien jonge kinderen van Belgische Syriëstrij­ders opzocht.

Drie dagen lang kon zijn team de kinderen observeren. Al tien maanden zitten ze samen met hun moeders vast in kampen in Al Hol en Al Roj, in het noorden van Syrië. Hun moeders waren lid van IS en zijn gevangenge­nomen door de Koerdische milities. In totaal zouden zo’n 160 Belgische kinderen in gelijkaard­ige omstandigh­eden in Syrië en Irak verblijven.

Enkele van de vijftien onderzocht­e kinderen leven in tenten in de kampen. Er is eten en drinken, maar het team stelde vast dat ze erg eenzijdige voeding krijgen – voornameli­jk rijst en linzen. Groenten en fruit zijn schaars. In één kamp is een schooltje, maar er is verder weinig verstrooii­ng. Loots werd vergezeld door twee psychologe­n, een arts en een pediater. ‘Er zijn twee kinderen met wie het fysiek niet zo goed gaat’, zegt Loots.

Ondergewic­ht

In een reportage van Vranckx gisterenav­ond op Terzake was te zien dat het driejarige zoontje van de Antwerpse Tatiana Wielandt erg ziek is. ‘Op basis van wat we zien, heeft hij ondergewic­ht’, zei kinderarts Sofie Ryckx. ‘Het kind ziet er zwak uit. De winter staat voor de deur: als er nu nog iets bovenop komt, vrees ik dat er momenten zullen komen dat hij in levensgeva­ar is.’ Ook een 17jarige In het

Fabien Camus hielp Mogi Bayat sinds vorig jaar bij transferde­als

HEIDI DE PAUW Directeur Child Focus

zitten ook Belgische kinderen.

 ?? © belga ?? Fabien Camus
© belga Fabien Camus
 ?? © afp ?? vluchtelin­genkamp Al Hol
© afp vluchtelin­genkamp Al Hol

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium