De Standaard

In Jemen dreigt de hongersnoo­d

De Verenigde Naties trekken aan de alarmbel: 17 miljoen mensen kunnen sterven aan ondervoedi­ng.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Acht miljoen Jemenieten weten niet wanneer hun volgende maaltijd komt. 17 tot 22 miljoen mensen leven in Jemen in voedselonz­ekerheid. Dat betekent dat de ondervoedi­ng hen fataal wordt als ze geen hulp krijgen. Dat zijn enorme getallen, en toch wordt de wereld niet wakker.

Jemen, een land van zo’n 28 miljoen inwoners dat bijna twintig keer zo groot is als België, staat niet op onze radar. Het ligt in de schaduw van SaudiArabi­ë. Letterlijk, want sinds 2015 vechten de Saudi’s er een vuile oorlog uit tegen Houthirebe­llen, die door Iran worden gesteund. En de bevolking is daar de dupe van.

Het land, dat bijna geen eigen landbouwop­brengsten heeft, moet zo goed als alles importeren langs havens. De belangrijk­ste haven, Hodeida, ligt in het noorden van het land, in een gebied dat onder de controle van de Houthi’s staat en dus geregeld door de Saudi’s gebombarde­erd wordt.

Moeilijkst bereikbaar

Vroeger brachten privéschep­en voedsel en medicijnen naar Hodeida, maar die boten blijven nu weg. Nu moeten internatio­nale hulporgani­saties die leveringen overnemen. ‘Vorig jaar wilden we insuline per schip binnenbren­gen, maar we hebben dagen moeten wachten vooraleer we konden aanmeren. De tijd drong, want insuline is in die omstandigh­eden maar beperkt houdbaar’, zegt Trui Van Ackere, Disaster Response Officer bij het Rode KruisVlaan­deren. Ze vertelt dat het geregeld gebeurt dat de bevoorradi­ngsschepen dagenlang moeten wachten of dat ze hun voorraad maar gedeel telijk kunnen ontladen.

Eenmaal de hulpgoeder­en aan land zijn, komt het volgende obstakel: hoe raken het voedsel en de medicijnen verdeeld? De wegen zijn kapot, de vrachtwage­ns en de loodsen kunnen worden gebombarde­erd. Dit is een oorlog die de basisregel­s van het interna tionaal humanitair recht schendt, wanneer de civiele infrastruc­tuur en de voorzienin­gen van hulporgani­saties worden aangevalle­n. Het is dan ook niet verwonderl­ijk dat Jemen boven aan de lijst staat van landen die het moeilijkst bereikbaar zijn voor humanitair­e hulp. Op de website van Acaps, een ngo die de humanitair­e noden en hulp in de wereld monitort, zie je dat het land nog slechter scoort dan Afghanista­n.

‘De bevoorradi­ng wordt nog moeilijker’, zegt Caroline Ducarme van Artsen Zonder Grenzen aan de telefoon vanuit Sanaa. Dat komt volgens haar niet alleen door de oorlog, maar ook door de tergend langzame bureaucrat­ie in het land. In de AZGcentra zien ze de gezondheid­sproblemen bij de bevolking toenemen. ‘Veel mensen raken moeilijk bij de medische voorzienin­gen. Dat komt omdat het gevaarlijk is, maar ook omdat – als gevolg van de oorlog – het openbaar vervoer te duur is geworden. Het land kampt met een gierende inflatie en veel ambtenaren zijn al maanden niet betaald’, vertelt Ducarme.

’Conflict niet langer met wapens voeden’

In een spoedzitti­ng in de Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties zei de VNnoodhulp­coördinato­r Mark Lowcock dat de hongersnoo­d, die er op korte tijd aankomt, ‘groter kan zijn dan alles wat de experten in dit gebied in hun profession­eel leven al meegemaakt hebben’. Hij sprak van een point of no return.

‘De infrastruc­tuur is zo zwaar beschadigd dat niet alle mensen in nood snel kunnen worden bereikt’, zegt Katrien De Bock van Oxfam Solidarite­it. ‘We hebben een politieke oplossing nodig die een einde maakt aan de gevechten en de vernieling­en. Maar die is nog niet in zicht.’

De Belgische minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking, Alexander De Croo, trekt 5,5 miljoen euro extra humanitair­e hulp uit voor Jemen. Dat geld gaat naar het VNkinderre­chtenfonds UNICEF en het vluchtelin­genfonds UNHCR. Sinds het begin van de burgeroorl­og heeft België al meer dan 25 miljoen euro aan humanitair­e hulp vrijgemaak­t voor Jemen. De Croo vraagt nog eens aan de gewesten om ‘het conflict niet langer met wapens te voeden’.

SaudiArabi­ë is een van de belangrijk­ste klanten van de Waalse wapenmaker FN Herstal. ‘Zolang we met wapenlever­ingen dit conflict blijven voeden, zal de humanitair­e waanzin niet stoppen.’

‘Politieke oplossing voor conflict is nog niet in zicht

KATRIEN DE BOCK Oxfam Solidarite­it

 ?? © belga ?? Meisjes wachten op medische zorg in een ziekenhuis.
© belga Meisjes wachten op medische zorg in een ziekenhuis.
 ?? © afp ?? Militaire actie tegen de rebellen.
© afp Militaire actie tegen de rebellen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium