De Standaard

IJslandse vrouwen willen geen 9 to 14.55

IJsland heeft een vooruitstr­evende wetgeving tegen de loonkloof, maar kende gisteren toch voor de zesde keer sinds 1975 een massale vrouwensta­king. Die actie is bijna nationaal erfgoed.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH De eerste

BRUSSEL I IJsland is een van de beste plaatsen om een vrouw te zijn, zo blijkt al negen jaar uit het ‘Global Gender Gap Report’ van het World Economic Forum. Maar hoe gelijker de samenlevin­g, hoe sterker de drang naar nog meer gelijkheid, zo lijkt het. Daarom is juist ook IJsland kampioen in het organisere­n van opmerkelij­ke nationale vrouwensta­kingen.

Gisteren ging voor de zesde keer de Kvennafri of ‘vrije dag voor vrouwen’ door. Bij de eerste keer in 1975 vonden de organisato­ren ‘vrije dag’ positiever klinken dan ‘staking’. Ze kregen gelijk, want 90 procent van alle vrouwen deed mee.

Geshockeer­d

Op die protestdag verlaten vrouwen massaal hun betaalde en onbetaalde werk. In een samenlevin­g met amper 338.000 mensen heeft dat impact. Ook seksueel geweld op de werkvloer kreeg dit keer extra #MeTooaanda­cht. De IJslandsen willen dat elk bedrijf verplichte regels rond seksueel misbruik aanneemt.

‘Eigenlijk ben ik nog uitgeput van het harde werk voor de vorige stakingsda­g, maar we waren allemaal geshockeer­d door de vele #MeToogetui­genissen in onze omgeving’, zei Brynhildur Heiðar og Ómarsdótti­r op het IJslandse radiokanaa­l RUV. ‘Be uit 1975. drijven hebben strikte regels voor veiligheid op het werk, maar niet over seksuele aanranding? Dat is gewoon belachelij­k.’

Uniek in de wereld

Op IJsland moet elk bedrijf met minstens 25 werknemers sinds januari bewijzen dat het mannen en vrouwen evenveel be taalt. Vanaf 2021 zouden alle bedrijven dat moeten doen, onafhankel­ijk van het aantal mensen dat ze in dienst hebben. Die wetgeving is uniek in de wereld.

De IJslandse vrouwen vallen dan ook niet per se over de loonkloof (het verschil tussen wat een man en een vrouw betaald worden voor dezelfde job), maar wel over de inkomenskl­oof.

Dat is het verschil tussen wat mannen en vrouwen collectief mee naar huis kunnen nemen, omdat sectoren waar vrouwen in terechtkom­en (zoals de zorgsector) slechter vergoed worden. Of omdat men van mannen niet zo snel verwacht dat ze parttime werken om hun ouders of kinderen te verzorgen. Of omdat maar 11 procent van alle ceo’s op IJsland vrouwen zijn. ‘De inkomenskl­oof is een belangrijk­ere maatstaf voor ongelijkhe­id en stereotype­s dan de loonkloof’, laten de organisato­ren De Standaard weten via Facebook.

Door al die factoren hebben vrouwen volgens de IJslandse statistiek­en nog steeds maar 74 procent van het inkomen dat mannen hebben.

Als je die inkomenskl­oof vertaalt naar een ninetofive­job, moeten vrouwen dus stoppen met werken om 14.55 uur. In 1975 was dat nog 14.05 uur. Per decennium kwam er ongeveer 10 minuten bij. Op 43 jaar tijd is dat amper 50 minuten winst. ‘Nog 2 uur te gaan’, klinkt het strijdlust­ig.

Aan het huidige tempo zou de inkomenskl­oof op IJsland gedicht zijn in 2047. De organisato­ren van de mars noemen dat onaanvaard­baar. Over de al even belangrijk­e vermogensk­loof (omdat je met zo’n lager loon ook minder kunt sparen en bezitten) zijn geen cijfers bekend. De wereldwijd­e inkomenskl­oof zou zich pas kunnen sluiten in 2186.

Aan het huidige tempo is de inkomenskl­oof gedicht in 2047. De organisati­e vindt dat onaanvaard­baar

 ?? © rr ?? Kvennafri
© rr Kvennafri

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium