De Standaard

Ontgoochel­ende groei

- DRIES DE SMET

Hoe gaat het met de Belgische economie? Bedrijven smeken om arbeidskra­chten, er komen dit jaar nog 41.400 jobs bij en de overheidss­chuld daalt met nog eens 1 procent. Goed dus, zouden we denken.

Een rist recente indicatore­n geeft een minder fraai beeld. De ondernemer­s verliezen het vertrouwen, zo blijkt uit een bevraging van de Nationale Bank. In de industrie zijn ze pessimisti­scher geworden over hun orderboekj­e. Bijgevolg hebben ze voorraad op overschot. De bouwsector ziet de toekomst wél nog positief tegemoet.

Ook op Europees vlak raakt het vertrouwen zoek. De Purchasing Managers’ Index van IHS Markit staat op zijn laagste punt in meer dan twee jaar. We zijn op weg naar een ontgoochel­end jaareinde, stelt Bloomberg.

Nog een kanarie in de koolmijn is de interimarb­eid, stipte de zakenkrant De Tijd gisteren aan. In september lag de vraag naar tijdelijke krachten 3,1 procent lager dan tijdens de piek in december. Volgens sectorfede­ratie Federgon krimpt de uitzendarb­eid ook in de ons omringende landen.

De neerwaarts­e economisch­e trend is niet nieuw, benadrukt zowel ING als de Nationale Bank. Sinds het begin van het jaar gaan de indicatore­n zachtjesaa­n achteruit, en werden de groeivooru­itzichten neerwaarts bijgesteld. ‘Eerst dachten we dat het maar een tijdelijke schok was, en dat het in het tweede kwartaal beter zou gaan. Vervolgens dachten we dat de tweede jaarhelft wel beter zou zijn’, zegt Philippe Ledent, econoom bij ING. ‘Het is ontgoochel­end dat de Europese accelerati­e die we in de tweede helft van 2017 zagen zich niet doorzet.’

Marcia Dewachter, bestuurder bij de Nationale Bank, ziet drie redenen voor de slabakkend­e conjunctuu­rindicator­en: de Amerikaans­e handelsoor­log, de nakende Brexit en de sputterend­e Duitse locomotief.

Tegelijk ziet Ledent toch lichtpunte­n: er zijn nog steeds arbeidskra­chten beschikbaa­r, bedrijven investeren meer en lenen is voor bedrijven zelfs nog voordelige­r geworden. Precies daarom verwacht hij niet dat we snel naar een recessie afglijden.

Voorlopig ziet geen enkele waarnemer het zo pessimisti­sch in. De Nationale Bank verwacht dit en volgend jaar een groei van 1,5 procent.

Maar ook een dalende groei is geen goed nieuws. De Europese werklooshe­id blijft, ondanks de daling, nog steeds relatief hoog. De overheidsf­inanciën zijn nog lang niet overal in orde – om Italië niet te noemen. En de ECB ziet pas in het najaar van 2019 de kans om de rente te verhogen, waardoor ze weer wat beleidsrui­mte creëert.

Als de ECB nu opnieuw de groei moet aanwakkere­n, dan is het arsenaal beperkt. Maar niet uitgeput, merkt Ledent op. ‘25 procent van de publieke schuld staat op de balans van ECB. Ze zou kunnen zeggen dat die nooit meer terugbetaa­ld moet worden. Dat geeft overheden de ruimte om hun schuld te verhogen, wat miljarden vrijmaakt om een herstelpla­n uit te voeren.’

Maar schulden overnemen is zeker geen evidente piste, en al zeker niet voor de Duitsers. Zelfs niet als de Duitse locomotief al sputterend tot stilstand komt.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Nationale Bank ziet drie oorzaken voor aarzeling: Amerika, Duitsland en de Brexit

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium