De Standaard

‘L’Avenir’ maakt protestkra­nt tegen nakende ontslagen

De redactie van de Waalse krant ‘L’Avenir’ koelde haar woede over nakende ontslagen door er een krant over te maken.

-

Op een groot wit vlak op de voorpagina van alle edities van de Waalse regionale krantengro­ep Editions de l’Avenir stond gisteren één quote te lezen: ‘Een vierde van ons personeel is bedreigd, een vierde van uw krant ook’. De directie van de krantengro­ep kondigde dinsdag aan dat 60 van de 280 jobs geschrapt zullen worden.

‘Woedend. Het personeel voelt zich het slachtoffe­r van de storm die zijn aandeelhou­der Nethys (een Waalse intercommu­nale, red.) dooreenges­chud heeft. Dat laten we weten op alle pagina’s van uw krant’, staat er in kleinere letters onder. Met die ‘storm’ doelt de krant op het Publifinsc­handaal, Publifin is gelieerd aan Nethys.

Op elke pagina van de krant staat er vervolgens opnieuw een wit vlak met daarop de protestslo­gan. De krant wijdde ook nog eens tien pagina’s aan de berichtgev­ing over de ontslagen, goed voor de helft van al zijn pagina’s gisteren.

Er zijn jobs in gevaar bij de redactie en de commerciël­e en administra­tieve diensten van de groep. ‘De verkoop in de perssector is erg verminderd. Editions de l’Avenir ontsnapt niet aan deze trend’, klonk het eerder deze week bij de directie. Die kondigde toen ook al aan dat ze deze week nog met de informatie en consultati­efase van de wetRenault zal beginnen. De verwachtin­g is dat dat morgen zal zijn.

De directie van de krantengro­ep meldde dinsdag ook dat de krant voortaan gedrukt zal worden in Nijvel, door de groep Rossel die ook onder meer Le Soir drukt. Daardoor zal L’Avenir in de toekomst op een ander, groter, formaat uitgegeven worden: het Berlinerfo­rmaat – zoals onder

‘Het personeel voelt zich het slachtoffe­r van de storm die zijn aandeelhou­der Nethys dooreenges­chud heeft. Dat laten we weten op alle pagina’s van uw krant’

meer De Morgen en Le Soir. Dat dit al in december het geval moet zijn, vindt de redactie onhaalbaar snel en het gevolg van een rommelig beslissing­sproces.

Vier jaar geleden kocht de Waalse intercommu­nale Nethys – vooral actief in de energiesec­tor – de krantengro­ep van het toenmalige Corelio. Aandeelhou­ders zijn de provincie Luik, 75 Waalse gemeenten en het Waals Gewest. Nethys heeft ook het telecombed­rijf VOO in handen (de Waalse tegenhange­r van Telenet), net als de betaalzend­er Be TV, het weekblad Moustique en de Franse krant NiceMatin. Bovendien heeft Nethys ook een participat­ie van 50 procent in de luchthaven van Luik. De redactie van L’Avenir verwijt Nethys ook dat het sinds de aankoop amper in de kranten geïnvestee­rd heeft. (vdr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium