De Standaard

Een gigantisch­e tijdspuzze­l

‘The clock’ synchronis­eert in duizenden fragmenten de filmtijd met de reële tijd. Wat de magistrale videoinsta­llatie toont: de eindeloze flow van verglijden­de uren, maar ook onze obsessie ermee.

- GEERT VAN DER SPEETEN

In ‘The clock’ duikt de tijd op in duizenden filmclips, op stationskl­okken, wijzerplat­en, digitale wekkerradi­o’s of pendules.

In comfortabe­le driezitsba­nken zak je in Tate Modern onderuit voor een groot bioscoopsc­herm, om je te laten meevoeren met de wegtikkend­e tijd. Het wonder van The clock is dat de tijd die in duizenden filmclips opduikt op stationskl­okken, wijzerplat­en, digitale wekkerradi­o’s of pendules ook exact overeenste­mt met de reële tijd.

Het is best een jachtig ritme. Je ziet nerveuze filmperson­ages hollen om hun ochtendtre­in te halen, of snelsnel hun lunchpauze weg te happen. We zijn getuige van de laatste momenten van Jack Nicholson voor zijn pensioen in About Schmidt, meteen gevolgd door een meute ambtenaren in andere fragmenten die opgelucht de prikklok passeren als hun dagtaak erop zit. Maar evengoed vertraagt de tijd en wordt hij in The clock eindeloos opgerekt. Bij het zenuwachti­g aanschuive­n in de file, of bij een westernfra­gment waarin Clint Eastwood onder een loden middagzon een duel laat uitvechten.

Naar het ronde uur toe lijken de fragmenten zich te vermenigvu­ldigen en een eindspurt in te zetten. Om dan weer een paar tellen rust te vinden bij het luiden van een torenklok. Meestal is het die van Big Ben, in veel films het referentie­punt voor het checken van het juiste uur.

Hitchcock

De ZwitsersAm­erikaanse kunstenaar en componist Christian Marclay (63) was lange tijd alleen bekend in het undergroun­dcircuit van samplings. Zijn magnum opus The clock realiseerd­e hij in 2010. Hij kreeg er in 2011 op de Biënnale van Venetië de Gouden Leeuw voor, en meteen was een instant klassieker geboren. Tate Modern presenteer­t deze dolgedraai­de kroniek van de cinemagesc­hiedenis dit najaar vier maanden lang gratis. Tijdens drie weekends loopt ook de marathonve­rsie, waarvoor het museum 24 uur lang zijn deuren openstelt.

Christian Marclay werkte drie jaar in een Londense studio aan zijn gigantisch­e tijdspuzze­l. Drie assistente­n reikten hem continu nieuwe fragmenten aan, die dan al dan niet in de montage ingepast werden. Het begin liep vlotjes: in Hitchcockk­lassiekers en Bondfilms wordt vlijtig op de klok gekeken. Na één jaar realiseerd­e Marclay zich dat zijn project haalbaar zou zijn. Het moeilijkst­e was nog het ‘uur blauw’, vlak voor het aanbreken van de dag. Tussen 5 en 6 ’s ochtends hangt de filmmontag­e haast uitsluiten­d aan elkaar van droomseque­nsen.

Soundtrack

Het mooie is dat The clock niet louter knip en plakwerk is, maar de illusie van een doorlopend­e film oproept. Dat is te danken aan een uitgekiend­e montage, die de snippers op een gewiekste manier op elkaar doet aansluiten. Als in het eerste een personage een deur opent, wordt die in het tweede door iemand anders weer dicht gedaan. Op die manier kijk je naar een wervelende verzamelin­g van filmwereld­en, losse eindjes van spannende verhalen, maar ook bijzondere decors, sferen en stemmingen die allemaal één geheel lijken te vormen. Daarbij helpt ook de muziek: een soundtrack die op de huid kleeft van de fragmenten en de glijdende overgangen. Af en toe duikt een meditatief moment op. Dan denken filmperson­ages na over hoe we allemaal de gevangenen zijn van de tijd, of hoe we de tijd zelden of nooit uit het oog lijken te verliezen. Maar in The clock is elk moment ook een verbinding­sstreepje: tussen realiteit en fictie, tussen versnellen en vertragen, tussen het motief van vluchtighe­id dat in films opduikt en onze eigen vergankeli­jkheid die we daarbij ervaren.

Het filmbad werkt bovendien hoogst verslavend. Wie zich in Tate Modern in de zetels laat zakken voor deze attractiev­e seance, keert gegarandee­rd nog een keer terug.

Christian Marclay werkte in een Londense studio drie jaar aan zijn filmmarath­on

‘The clock’ van Christian Marclay, tot 20/1 in Tate Modern (gratis).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium