De Standaard

‘Sportende vaders krijgen gezondere kinderen’

Kinderen van vaders die aan sport doen, slaan minder snel vet op en hebben een beter metabolism­e. Dat is toch het geval bij muizen.

- ILJA VAN BRAECKEL

Aan de Ohio State University College of Medicine werden mannelijke proefmuize­n op een vetrijk dieet gezet en ingedeeld in twee groepen. Dieren uit een eerste groep hadden toegang tot een loopwieltj­e en liepen gemiddeld zes kilometer per dag. Een tweede groep moest het zonder wieltje en fysieke activiteit stellen. Na drie weken mochten de knaagdiert­jes paren met wijfjes die allemaal vetrijk voedsel kregen. Het nageslacht werd een jaar lang bestudeerd, wat voor muizen tot op middelbare leeftijd is. Tijdens dat jaar kregen alle muizen hetzelfde vetrijk dieet zonder sportmogel­ijkheden.

Na analyse bleek dat de muizenjong­en van sportende ouders minder snel vet opslaan en beter bestand zijn tegen hogere suikerspie­gels. Bovendien was het insuli negehalte in hun bloed lager. Die resultaten wijzen op een gezondere stofwissel­ing die beter werkt dan bij jongen van nietsporte­nde ouders.

Om te onderzoeke­n of het effect genetisch is, keken de wetenschap­pers naar het genetisch materiaal in de zaadcellen van de vaderdiere­n. In dat van nietsporte­nde muizen troffen ze een groot aantal stukjes microRNA aan, die amper aanwezig waren bij sportende soortgenot­en. MicroRNA is een bepaald type erfelijk materiaal dat een rol speelt in de aanmaak van eiwitten maar hoe ze precies werken, is nog onbekend. In dit geval vermoeden de onderzoeke­rs dat RNAflarden een invloed hebben op de groei en ontwikkeli­ng van muizenjong­en in de baarmoeder. De bevindinge­n werden in het vaktijdsch­rift Diabetes gepublicee­rd.

Het is niet de eerste keer dat aangetoond wordt hoe eetgewoont­es en fysieke activiteit zich nestelen in het erfelijk materiaal en bij het nageslacht voor problemen kunnen zorgen. Uit eerdere studies bleek dat een vetrijk dieet bij vaderratte­n het genetisch materiaal in hun zaadcellen wijzigt, waardoor het nageslacht minder tole rant is voor hoge bloedsuike­rspiegels en meer risico loopt op suikerziek­te. Bij mensen zijn de kinderen van moeders die zwaarlijvi­g zijn tijdens hun zwangersch­ap, in hun latere leven vatbaarder voor zwaarlijvi­gheid en stofwissel­ingsziekte­n. Dat komt deels door veranderin­gen in het erfelijk materiaal dat ze van hun moeder krijgen.

Toch moeten toekomstig­e vaders nog niet meteen beginnen hardlopen. Of fysieke activiteit ook bij mensen op de genen slaat en de stofwissel­ing van baby’s bepaalt, moet nog worden aangetoond. Deze studie wijst wel in die richting.

Als vadermuize­n aan sport doen, wijzigt het genetisch materiaal in hun zaadcellen, wat in het voordeel van hun nageslacht speelt

 ?? © istock ?? Zo vader, zo zoon.
© istock Zo vader, zo zoon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium